logo boonappetit

Nosh + bijzonder lekker recept voor quiche

Nosh + bijzonder lekker recept voor quiche

Nosh + bijzonder lekker recept voor quiche

Een aantal jaar geleden leerde ik Esther Erwteman kennen. Het was vlak voor de opening van haar kookstudio Esthers Cookery in de Amsterdamse Pijp. Een spannend avontuur waar ze veel zin in had. Wie Esther leert kennen zal meteen van haar gecharmeerd zijn: zij is zo iemand die je op slag aardig vindt. Hartelijk, enthousiast, zeer welbespraakt en ze heeft een erg aanstekelijke passie voor eten.

Soms volg ik weleens een kookworkshop bij haar. Niet omdat ik niet kan koken, maar om me te laven aan haar gezelligheid én omdat het zo leuk is om samen met andere mensen te koken en te eten. Ook al ken je die mensen niet: samen koken en eten geeft verbinding.

Ik vertel dit omdat Esther nu een kookboek heeft geschreven Nosh, mijn vegetarische Joodse keuken. Esther Erwteman (Uitgeverij Nw A’dam, 29,99 euro)

Nosh betekent zoiets als Lekker eten, knabbelen of ‘..grazen gedurende de dag, zoals een schaap. Zoals jij. Zoals wij doen..’

Esther schreef Nosh voor het verleden, het heden en de toekomst. Om de recepten en de traditie door te geven aan haar dochter Saartje.

Dit kookboek is precies zoals Esther: royaal, verhalend en vol smakelijke, niet moeilijk te maken, verrassende en kleurrijke recepten. Velen met een verhaal eraan vast. Over de vele feestelijke dagen die het Joodse geloof kent of andere dagen waar bij stil gestaan wordt. En al die dagen gaan  gepaard met eten. Bij vreugde: eet wat, bij verdriet: eet wat. Samen eten. Want samenzijn is belangrijk. Ook verhaalt dit boek over Esthers haar reizen en ontmoetingen. Zoals een liefde in Calcutta, iemand die bij haar werkte in de kookstudio, haar moeder of haar culinaire held Yotam Ottolenghi. Al die invloeden nam ze mee in haar gerechten die ze kookt op eigen wijze. De recepten ademen een Midden Oosterse kruidige sfeer en bevatten veel groenten.

In de inleiding lees je over de Joodse feestdagen, wat die inhouden en de gebruiken. Zoals de koosjere keuken waarbij het scheiden van vlees en melk een belangrijk onderdeel is, of wat parve is: gerechten waarbij geen vlees of melk gebruikt wordt. Ook treife: niet koosjer eten en melkkost worden uitgelegd. Daarna volgen recepten voor huisgemaakte potjes met currypasta, harissa of ingelegd zuur. Deeg voor het recept om challa te maken, het heerlijke brood dat ik als kind op zaterdag at. Mijn moeder groeide op in een Amsterdamse Jodenbuurt en hield daar een aantal gebruiken en verhalen aan over.

Ook het recept voor Joodse penicilline 2.0 met matzeballen staat erin. Maar dán vegetarisch: normaliter is die penicilline namelijk kippensoep. Ook het recept voor heerlijke latkes (aardappelkoekjes) met appelmoes of een Indiase twist, veel aubergine gerechten, labaneh (zelf gemaakte jonge kaas) choemoes of aardappelkugel. Dat is een eenvoudige, maar voor mij onbekende, bereiding van aardappel. Die maakte ik en toen aten we de schaal met zijn tweetjes leeg. Ook het zoet komt uitgebreid aan bod: zoals gremsjeliesj een koekje op basis van matze, noten en rozijnen, Syrische spritsen of worteltaart.

Na de kugel is de quiche met amandelbodem, spinazie, tomaat en rode paprika het volgende recept dat ik ga maken (nadat ik mijn ik ga ‘1 x in de week boodschappen heb gedaan’). Bijzonder is dat Esther chilivlokken in de bodem verwerkt. Iemand die deze taart al heeft gemaakt zei dat dat een érg fijne toevoeging is. Ik deel het recept met je.

QUICHE MET AMANDELBODEM EN SPINAZIE, TOMAAT EN RODE PAPRIKA

Ingrediënten korst

boter 125 g, in blokjes

+ extra voor invetten

amandelmeel 200 g

bloem 100 g

zout 1 tl

paprikapoeder 1 tl

rode pepervlokken 1 tl

olijfolie 1 el

ei 1

eventueel water 2-3 el

INGREDIËNTEN VULLING

kerstomaten 200 g, gehalveerd

olijfolie beetje om

te besprenkelen

kokosolie 1 el

jonge spinazie 200 g

bieslook 50 g, fijngesneden

rode paprika 2, geroosterd* en gehakt

eieren 4

volle kokosmelk 1-2 el

zout 2½ tl

zwarte peper 2 tl

♦ Vet een quichevorm van Ø 20 cm in. ♦ Doe het amandelmeel, de bloem en de boter in een keukenmachine en voeg het zout, paprikapoeder en de peper toe. ♦ Voeg de olijfolie toe en verwerk het deeg tot ‘broodkruim’. ♦ Voeg het ei toe en pulse of roer, om een kleverig deeg te vormen. ♦ Wikkel in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast. ♦ Verwarm de oven voor op 180 graden. ♦ Duw het deeg op de bodem en tegen de zijkanten van de quichevorm. ♦ Leg er bakpapier en bakbonen op. ♦ Bak 15 minuten blind. ♦ Verwijder het bakpapier en de bonen en bak 5 minuten tot de quichebodem lichtbruin is. ♦ Doe voor de vulling de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Rooster 15 minuten.♦ Verhit de kokosolie in een koekenpan op matig hoog vuur. ♦ Voeg spinazie, bieslook en geroosterde paprika toe en bak kort tot de spinazie is geslonken. ♦ Giet het vocht af. ♦ Doe de eieren in een kom en klop deze los, voeg dan de melk toe en voeg zout en peper toe. Meng goed. ♦ Bedek de quichebodem met de spinazievulling en giet het eimengsel eroverheen. ♦ Leg de tomaten er met de gesneden kant naar boven op. Bak 40 minuten tot het ei is gestold. ♦ Laat enigszins afkoelen voor je de quiche aansnijdt.

Geschreven door : Joke Boon