logo boonappetit

Home Made Basics + recept voor ontbijtkoek(en)

Home Made Basics + recept voor ontbijtkoek(en)

Home Made Basics + recept voor ontbijtkoek(en)

Yvette van Boven zal voor veel mensen geen onbekende zijn. Naast de door haar geschreven kookboeken o.a: Home Made, Home Baked en Home Sweet Home, schrijft ze wekelijks recepten voor Libelle, Volkskrant Magazine en in culinair maandblad Delicious. Ook maakte ze voor VPRO een aantal series kookprogramma’s: Koken met van Boven.

Voor haar kookboeken verzorgt ze naast de receptuur de styling, de illustraties, het lettertype én de vormgeving. Dat kan bijna niet anders dan bewondering oproepen.

Gisteren bakte ik ze voor de tweede keer op rij: de ontbijtkoeken uit Home Made Basics, makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken.  Door Yvette van Boven, fotografie Oof Verschuren. (Nijgh Cuisine, 39,99 euro)

Home Made Basics is een kookboek met een érg frisse uitstraling, mooie vormgeving en heerlijk leesbaar: want groot en duidelijke letters.

Bij basics denk je misschien aan een soort ‘Margriet basis kookboek’ dat je van je moeder meekrijgt als je op jezelf gaat wonen. Zo’n basis kookboek is dit niet. Hierin vind je meteen lekkere, uitdagende en echt goed te maken recepten die passen in deze tijd. Dus geen tomatensoep met balletjes maar romige crèmesoep van groene asperges & cashewnoten, geen gekookte aardappelen maar aardappelen cacio é pepe of aardappelkoekjes, geen draadjesvlees met jus maar stoofvlees met gember & steranijs, tot slot geen roombotercake maar venkelzaad amandelkoek. Zelf het huisdier wordt niet vergeten: van koekjes voor hond en kat tot een verkoelend bananenijsje voor de hond.

De ondertitel ‘die echt iedereen kan maken’ lijkt me beslist gerechtvaardigd. Hoewel de recepten spannender zijn dan echte basisrecepten, worden ze heel duidelijk uitgelegd en zijn ze beproefd: ze lukken. Ook is het boek gelardeerd met illustraties die eenvoudig tonen hoe je iets doet. Soms blijkt beeld veel eenvoudiger dan woorden om iets uit te leggen.

De fotografie is warm en sfeervol en van de hand van Oof Verschuren, Yvette’s man. Naast de gerechten foto’s uit Ierland waar ze een huis hebben en van andere plekken. Ook hondje Hughie komt erin voor. De vorige hond de alom bekende Marie, komt terug in de naar haar genoemde letter.

Ik maakte al de rode kool slaw, de aardappelkoekjes waarvan ik de helft invroor voor op een drukke dag en al de eerder genoemde ontbijtkoeken. Die koeken zijn een soort mueslikoeken en inderdaad mákkelijk te maken. Wie kan roeren kan dit. Ze zijn smakelijk, bevatten weinig suiker, hebben veel bite en zorgen voor iets snels en voedzaams in de trommel. Ik mag het recept met je delen.

Ontbijtkoek

Voor 8 stuks* (ik maak ze kleiner en vormde er 15)

150 gr havermout (geen havervlokken)

Snuf zeezout

1 tl kaneel

170 gr notenpasta of pindakaas

3 el honing of ahornsiroop

1 (liefst overrijpe, want zoeter) banaan, geprakt

Ca. 200 gram naar keuze: rozijnen, gedroogde cranberry’s, pompoenpitten, gepofte quinoa of gierst, zaden, gehakte of geroosterde noten, lijnzaad of gehakt gedroogd fruit

*Verwarm de oven voor tot 160 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

*Meng alle ingrediënten in een grote kom. Gebruik een mixer met deeghaken, want het is stevig deeg. (ik gebruikte enkel een pollepel en mijn spierballen)

*Schep met behulp van 2 eetlepels grote hopen deeg op de bakplaat en druk ze plat met schone handen. De koeken vloeien bij het bakken niet uit, dus u moet ze zelf de gewenste vorm geven.

*Bak de koeken zo’n 25 minuten of tot de randen verkleuren. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat. De koeken zijn een week houdbaar, mits luchtdicht verpakt. Ze zijn ook geschikt om in te vriezen.

Geschreven door : Joke Boon