logo boonappetit

Chinese Takeaway Veggie: Groene asperges met gember sojasaus.

Chinese Takeaway Veggie: Groene asperges met gember sojasaus.

Chinese Takeaway Veggie: Groene asperges met gember sojasaus.

Gisteravond aten wij in de tuin heerlijk Chinees! En daarvoor was mijn man niet op de fiets gesprongen om het af te halen maar had ik in de keuken gestaan. Heel kort: in minder tijd dan als hij het afgehaald zou hebben maakte ik een gerecht van groene asperges, peultjes, cashewnoten en gember sojasaus. Een ogenschijnlijk erg eenvoudig gerecht met een verrassend lekkere smaak, licht en erg gezond (veel groenten).

Het recept komt uit Chinese Takeaway Veggie, meer dan 70 vegetarische Chinese gerechten van Kwoklyn Wan. (Uitgeverij GoodCook 20,95).

Kwoklyn Wan is Kantonese chef-kok uit een familie van Chinese restauranthouders. Hij is letterlijk in de keuken opgegroeid. Eerder schreef hij Chinese Takeaway en daarna rees de vraag of hij ook een vegetarische/vegan versie kon schrijven. Dat resulteerde in een erg leuk, prettig geschreven en vooral zeer bruikbaar boek.

Naast de basisvoorraad, de Heilige Drie-eenheid in de Chinese keuken: knoflook, gember en lente-ui komen ook het Chinese kookgerei: denk aan de wok(!) en menu ideeën aan bod. Daarna gaan we aan de kook met soep, voorgerechten en dumplings, hoofdgerechten, rijst, noedels, bijgerechten, sauzen dips en tafelzuur.

Wat meteen opvalt is de kleurige inhoud. Mooie foto’s van gerechten waarbij ik meteen denk: ‘lust ik! wil ik!

Bij elk gerecht staan tekentjes die aangeven hoeveel tijd je kwijt bent met het voorbereiden, bereiden en voor hoeveel personen het is.

De ingrediënten zijn goed verkrijgbaar, zeker voor wie een toko in de buurt heeft of een grote supermarkt. Voor veel gerechten is de toko bezoeken niet eens nodig.

De gevulde pannenkoekjes met lente-ui staan op mijn lijstje om te maken, net zoals de pittige zure soep en Tom Yum de Chinese vega versie van Tom Kai Kai soep. Ook staan er verschillende gerechten met tofu in, komen paddenstoelenliefhebbers aan hun trekken en bevatten alle recepten veel groenten. Zoals de gemengde groenten in pittige hoisinsaus, of aspergebroccoli met satésaus, geroerbakte aubergine met sesamzaad of taugé met knoflook en ui. Het water loopt me bij alles in de mond.

Ook veganisten kunnen hun hart ophalen, Kwoklyn is erg creatief en geeft bijvoorbeeld een recept voor omelet zonder ei.

Dit boek laat ik in de buurt van mijn keuken, ik ga het vaak gebruiken. Ideaal om veel groenten te eten en voor alle liefhebbers van Chinees (wie houdt daar nou niet van?).

Ik mag het recept van de groene asperges met gember-sojasaus met je delen.

GROENE ASPERGES MET  GEMBER-SOJASAUS

Sappige, knapperige asperges en peultjes worden geserveerd in een umamirijke sojasaus met de onderliggende pittige smaak van gember.

1 el plantaardige olie, bijvoorbeeld arachide- of kokosolie 100 g rauwe cashewnoten een stukje verse gemberwortel, in dunne reepjes 1 teentje knoflook, fijngehakt 2 bosjes groene asperges, 1 cm van de onderkant gesneden 150 g peultjes, afgehaald 1 el sojasaus 1 el rijstazijn 1 el sesamolie

Verhit de helft van de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de cashewnoten toe en roerbak 1 tot 2 minuten tot ze geroosterd zijn. Schep ze op een bord bekleed met keukenpapier. Voeg de rest van de olie toe aan de wok en voeg de gember en de knoflook toe. Roerbak 30 seconden, tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de asperges en de peultjes toe en roerbak in 2 minuten gaar. Schenk de sojasaus en de rijstazijn erbij en roerbak 1 minuut, tot alles warm is. Haal de wok van het vuur, besprenkel met de sesamolie en bestrooi met de cashewnoten. Eet smakelijk!

(ik snipperde er nog wat rode peper over voor een spicy kick)

Tip De beste asperges zijn verse asperges. De topjes zijn het lekkerst. De stengels moeten dik en stevig zijn, en de topjes gesloten. Bewaar de asperges na aankoop rechtop in koud, vers water.

Geschreven door : Joke Boon