logo boonappetit

Inspirerend en bijzonder inventief boek: Goed eten.

Inspirerend en bijzonder inventief boek: Goed eten.

Inspirerend en bijzonder inventief boek: Goed eten.

Misschien heb jij dat ook. Dat je wilt proberen om zo duurzaam mogelijk te leven. Minder weg te gooien, alles te gebruiken en vooral geen onnodige spullen te kopen. Ik probeer het. Zeker op het gebied van eten. Want ik geloof dat vele druppels een plas maken. Dat jij en ik die druppels kunnen vormen. Voor een beter milieu en een betere wereld. Hoe je dat precies moet doen vind ik soms bestig lastig.

Tom Hunt schreef een boek dat mij hierbij helpt en erg inspireert: Goed eten. Heerlijke recepten die beter zijn voor jou en de wereld. Duurzaam – plantaardig – vol smaak. Tom Hunt (Spectrum lifestyle 35,00 euro)

Een boek dat inhaakt op de trend om niks te verspillen, alles te gebruiken en lekker te eten. Jezelf goed voeden is de basis om goed te functioneren. Om alles uit het leven te halen.

Goed eten gaat dieper in op de vraag: Wat is een duurzaam eetpatroon? Hoe wordt ons voedsel verbouwd, wat eten we en hoe ga je daarbij voedselverspilling tegen.

Tom Hunt, is prijswinnend chef-kok, auteur, en voorvechter van antivoedselverspilling. Zijn restaurant Poco in Bristol heeft diverse prijzen gewonnen. Tom schrijft voor vele magazines en kranten en is ervaren spreker en chef-kok op televisie (BBC News en Sky News) en op events. Tom is ambassadeur van Action Against Hunger, Soil Association, Slow Food International en The Fairtrade Foundation. Zijn eerste boek was The Natural Cook (2014). Op you tube en via instagram deelt hij filmpjes waar hij zijn recepten kookt. Gewoon thuis met zijn babydochter op de vloer. (Ik vond de chutney van bananenschillen echt een openbaring.)

Ik zei het al dit boek inspireert, het is nergens prekerig en na een poosje kwam ik er pas achter dat het geheel vegan is. Na een uitgebreide inleiding waar naast de productie en het hoe en wat van ons voedsel, wildplukken en het tegengaan van verpakkingen aan bod komen, volgen de recepten. Meteen valt op hoe enorm inventief Tom en zijn recepten zijn. Zo leer je hoe je van pompoenpitten pomfoe maakt een variant op tofu. Ook leer je hoe je met aquafaba werkt, havermelk en haverroom maakt, plantaardige yoghurt en labneh, chips van loof en bladgroente, kombucha brouwt, bouillon van resten trekt, zelfs van het kookwater dat je normaal door de gootsteen weg laat lopen nog iets kunt maken, groente fermenteert en je eigen desemstarter en brood maakt. Ook makkelijker en sneller broodsoorten komen aan bod, net zoals armeluisparmezaan, pastadeeg en volkomen natuurlijke schoonmaakmiddelen maakt om de keuken weer spic en span te krijgen. De recepten die ik noem staan overigens in het slot hoofdstuk dat van-top-tot-teen-basisrecepten genaamd is. Voorafgaand krijg je spannende receptuur voor ochtendmaaltijden, snel slowfood voor lunch en diner, gezinsmaaltijden en partyfood, salade maar dan anders en zoete verwennerijen. Ik noem: brunch chaat met kapucijners en tomaat, zomergroenten ceviche, brandnetel- en paardebloemsoep, wisselrisotto waarin Tom zijn pleidooi om zo gevarieerd mogelijk te eten aanvoert als punt om de bodem gezond te houden, gebakken harissakikkererwten, een koolraap vermomd als ham of bonencaponata. Heerlijk, ik maakte hem met tuinbonen een net weer andere variant dan ik gewoon ben om te maken. Morgen deel ik het recept met je.

Er moet me één ding van het hart, de foto’s in het boek zijn prachtig, kleurrijk , uitnodigend en smakelijk. Waarom er dan voor zo’n in mijn ogen spuuglelijke cover is gekozen is mij een volslagen raadsel. Een kookboek verkoopt in eerste instantie op smoel. In de boekwinkel neemt iemand een boek ter hand op basis van de cover. Ik denk dat veel mensen het nu mogelijk laten liggen, jammer want dit is echt een parel.

Geschreven door : Joke Boon