logo boonappetit

Extra Vierge + recept voor geroosterde zoete aardappel met misoboter

Extra Vierge + recept voor geroosterde zoete aardappel met misoboter

Extra Vierge + recept voor geroosterde zoete aardappel met misoboter

Extra Vierge is een kookboek dat de liefde voor olijfolie bezingt. Sandra Alvarez, die in haar Spaanse familie met olijfolie is grootgebracht schreef een gepassioneerd kookboek waarin olijfolie in ruim 100 recepten een rol speelt. Olijfolie maakt alles nét een beetje lekkerder en kun je in veel, zo niet alle soorten gerechten toepassen. Dat laat Sandra op overtuigende manier zien in recepten van ontbijt tot aan de cocktail. Romig geroosterde havermout met banaan, pan-tosti met brie en chocolade, feta uit de oven met gegrilde druiven, lazy Braziliaanse kaasbroodjes (!) kip met aioli, smokey amandelen, crunchy avocadofrietjes met salsa van gegrilde mango, arepas (platte broodjes van maismeel), wild beets, gebakken gouden rijst met creamy spinazie, gearomatiseerde chocolade kokostaart of negroni met gegrilde sinaasappel. Uiteraard speelt de olijfolie in het ene recept een grotere rol dan in het andere. Achterin krijg je als toegift receptuur voor gekruide olijfolie, denk aan spicey cacao olie of vijfkruiden olie.

Bij sommige recepten wordt fijne uitleg gegeven, bij andere ontbreekt dat geheel. Dat laatste vind ik wel jammer, omdat ik wel van een inleiding of een uitleg hou. Zo wordt er olie van ventresca gebruikt, maar nergens wordt vermeld wat dat is.. (internet leert dat het vet van vis is).

Wat opvalt is dat dit boek naast Mediterrane ook Aziatische invloeden heeft én knipoogt naar de gezondheidstrends die je alom ziet. Ingrediënten als havermelk, macapoeder, vegan en vega recepten maar ook vis, vlees en gevogelte. Dat maakt het tot een eigentijds boek met voor elk wat wils, dat veel mensen aan zal spreken.

Ik maakte de geroosterde zoete aardappelen met misoboter in Kyoto stijl en die waren heel erg lekker. Zó lekker dat we ze zelfs twee dagen achter elkaar aten.

Ik deel het recept van de geroosterde zoete aardappelen met misoboter in Kyoto stijl met je.

4 personen

4 zoete aardappels

Olijfolie

Misoboter

7 el (plantaardige) boter, op kamertemperatuur

1 el milde olijfolie

4 el witte miso

Garnering

1 el zwart sesamzaad

2 lente-uitjes in ringetjes

*Verwarm de oven voor op 190 graden.

*Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels en wrijf ze royaal in met olijfolie zodat ze gaan glimmen. Door de olijfolie kan het lichaam de bètacaroteen uit de aardappel beter opnemen.

*Rooster de aardappelen 45-60 minuten (dit hangt af van het formaat). Draai ze halverwege de oventijd om.

*Meng alle ingrediënten voor de misoboter tot een gladde pasta.

*Snijd de zoete aardappelen in de lengte doormidden en verdeel de misoboter erover.

*Garneer  met sesamzaadjes en lente-ui en serveer meteen.

Extra Vierge ruim 100 recepten met olijfolie. Sandra Alvarez. (Terra, 29.99 euro)

Geschreven door : Joke Boon