logo boonappetit

De heerlijke, veelzijdige Wereldse bakplaat + heerlijk recept!

De heerlijke, veelzijdige Wereldse bakplaat + heerlijk recept!

De heerlijke, veelzijdige Wereldse bakplaat + heerlijk recept

Er is weinig zo makkelijk en lekker(!) als het in de oven schuiven van een bakplaat vol groenten, kruiden en iets van eiwit zoals bonen, kaas, vlees of vis. Na het snijden en mengen ga je lekker zitten en laat je de oven het werk doen. Dat je heel veel variaties kunt maken met een bakplaat bewees Rukmini Iyer al eerder met haar boeken over de bakplaat: De groene bakplaat (2018) en De snelle bakplaat (2019.) Nu bewijst ze het weer met de Wereldse bakplaat 75 kleurrijke recepten uit de oven. Rukmini Iyer (Becht, 19,99 euro). In dit boek laat ze zich inspireren door alle werelddelen: Europa en Noord Azië, Zuidoost-Azië en Australië, Afrika en het Midden-Oosten, Azië, Midden en Zuid-Amerika en VS & de Caraïben. Dat levert echt een bont palet van gerechten en smaken op. Leuk is dat elk continent zowel recepten met vlees, vis alsook ruim vega en vegan bevat en afsluit met een toetje dat je eveneens op de bakplaat klaarmaakt. Zo is er echt voor elk wat wils. Ik noem: chipotle champignons met aardappel, tijm en tortilla’s, slowcooked jackfruitcurry met tamarinde & kokos, kabeljauw met ras el hanout, bloemkool en granaatappel, piri-piri garnalen met zoete aardappel, paprika en citroen, maleisische kip met kokos, citroengras & pompoen, citroengortrisotto met snjbiet, peterselie & amandelen of pruimen, nectarines & perziken met amaretto & pistachegranola.

Ik heb er al diverse bakplaten naar de receptuur van Rukmini gegeten en allemaal zijn ze heerlijk verrassend en perfect gekruid. Dat kruiden heeft ze met de paplepel ingegeven gekregen. (Ze is van Indiase afkomst en die zijn meester in het kruiden van gerechten.) Dat maakt haar gerechten zo heerlijk, makkelijk en vooral de moeite van het maken waard. Uit de Wereldse Bakplaat maakte ik slowcooked paprika’s met chilipeper, citroen en knoflookbonen. En dat was zo lekker dat ik met mijn lepel de schaal leeg schraapte. Morgen deel ik het recept met je.

Voor 4 personen

5 trostomaten, in vieren

1 rode paprika, in dunne repen

1 gele paprika, in dunne repen

1 oranje paprika, in dunne repen

2 el olijfolie

2 laurierblaadjes

1 lang takje verse rozemarijn

½- 1 tl zeezout

Versgemalen peper

Knoflookbonen

2 el olijfolie

½ teen knoflook, fijn geraspt

½ tl chilivlokken

½ tl zeezout

1 blik cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt

Geraspte schil van ½ biologische citroen

*Verwarm de oven voor tot 200 graden.

*Verdeel de tomaten, paprika’s, kruiden, zeezoutvlokken en flink wat peper over een bakplaat die zo groot is dat alles er in een enkele laag op past. Schep door elkaar en zet 50 minuten in de oven. Als de paprika’s na 30 minuten wat aan de donkere kant zijn, verlaag je de temperatuur iets.

*Roer intussen voor de knoflookbonen in een kom de olijfolie, knoflook, chilivlokken, zeezout, bonen en geraspte citroenschil door elkaar en zet weg. Roer na 50 minuten de bonen door de paprika’s en verlaag de temperatuur tot 180 graden. Bak nog 10 minuten.

*Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe en verwijder de laurierblaadjes en het takje rozemarijn. Serveer met dikke sneden geroosterd brood.

Geschreven door : Joke Boon