logo boonappetit

Comfortfood + recept voor zálige uienstoof

Comfortfood + recept voor zálige uienstoof

Comfortfood + recept voor zálige uienstoof

Gisteravond zaten wij op de bank, met een dekentje, kaarsjes aan, een flesje wijn en een pan vol heerlijke uienstoof met kaasdumplings tussen ons in. En dat was toch wel zo lekker, behaaglijk en verzadigend eten. Waarvan je de hele avond een aangenaam gevoel en een heerlijke nasmaak hebt.

Het recept voor de uienstoof met boeren-belegendumplings kwam uit Comfortfood met groente. door Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam. (Nijgh & van Ditmar, 32.50 euro).

In dit vegetarische kookboek speelt groente de hoofdrol in verwarmende, knusse en voedzame comfortmaaltijden die je eet terwijl de kaarsen branden, de cv of haard loeit en de regen tegen de ramen slaat. Dat Welmoed en Anker veel gereisd hebben is terug te zien in de verrassende receptuur die ver over de grenzen kijkt en de fraaie winterse sfeerfoto’s . Indiase smaken maar ook Portugese waar Welmoed een deel van haar jeugd doorbracht en Midden Oosterse en Aziatische invloeden kom je tegen. Aangenaam is het ruime aandeel van peulvruchten in een flink aantal recepten. De receptuur is verrassend en volgt na een manifest voor het avondeten: kies voor kwaliteit, kook met wat je in huis hebt en iedereen is een toetjesmens maar sommigen moeten het juiste toetje nog vinden. Opgedeeld in hoofdstukken als lepeltje lepeltje, onder de pannen, dat zit gebakken, ovenheerlijk, het goede zoet en het geschenk.

Denk aan: cashewcurry met wortelrijst, 24-uurs uiensoep,  auberginecurry met jeerarijst, broccolisoep met cheddar (wat lijkt op een pan zalige kaasfondue met broccoli), kikkererwten in rokerige tomatensaus, paddenstoelen pot pie, koolrolletjes in pittige tomatensaus, paneer passanda met juwelenrijst, groene spliterwten met dille en eieren, flammkuchen met paddenstoelen en gekaramelliseerde uitjes, shrikhand (een Indiase toetje), schwarzwalder pavlova split merinque roulade of drankjes om gezellig mee te proosten.

Comfortfood met groente  is een warm boek, zowel wat betreft de gerechten als de plezierige toon waarmee het geschreven en gemaakt is. Welmoed heeft naast de receptuur ook zelf de styling gedaan en Anker de fraaie food- en sfeerfotografie gemaakt.

Ik deel het recept van de heerlijke uienstoof met dumplings, de Amerikaanse soort die je vaak op soep of stoofpot aantreft met je.

Voor 4 personen

Uienstoof

3 el zonnebloemolie

400 gr sjalotten

1 kilo rode uien, in kwarten

6 gele uien, in kwarten

1 tl komijnzaad

1 tl tijmblaadjes

1 laurierblad

5 kruidnagels

1 kaneelstokje

1 blik bier (330ml) ik nam bokbier

2 el balsamicoazijn

65 gr ontbijtkoek, onder korst,

1 el vegetarische worcestersaus

2 el sojasaus

1 el fijngehakte peterselie

Boeren-belegendumplings

200 gr bloem

1 tl bakpoeder

30 gr koude boter, in blokjes

90 gr geraspte kaas

100 ml volle melk

*Maak eerst de uienstoof. Verhit de olie in een grote ovenvaste pan en voeg alle uien met het komijnzaad, de tijm, laurier, kruidnagel en kaneel toe. Bak ongeveer 5 minuten, tot de uien ietsjes glazig zijn. Giet het bier en de azijn erbij en kook afgedekt 20 minuten op laag vuur.

*Verkruimel de ontbijtkoek erover en roer deze samen met de worcestersaus en sojasaus erdoor. Giet er 500 ml water bij en kook op laag vuur tot de stoof is ingedikt en de uien boterzacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. (ik voegde hier zout toe)

*Maak intussen de dumplings. Verhit de oven tot 200 graden. Meng de bloem met het bakpoeder en een flinke snuf zout. Voeg de boter toe en duw in het deeg, tot je de structuur van vochtig zand hebt. Kneed niet te lang, dan worden de dumplings taai.

*Voeg de kaas toe en meng totdat er geen klonten in het mengsel zitten. Giet dan de melk erbij en kneed snel tot een samenhangend deeg. Rol uit tot een dikke worst, duw de uiteinden plat en snijd in acht plakken.

*Leg de dumplings op de uienstoof. Zet de pan onafgedekt in de oven. Bak de dumplings goudbruin in ongeveer 20 minuten.

*Bestrooi met peterselie en serveer.

Geschreven door : Joke Boon