logo boonappetit

Vanavond Vegan + recept voor verrukkelijke kikkererwten

Vanavond Vegan + recept voor verrukkelijke kikkererwten

Vanavond Vegan + recept voor verrukkelijke kikkererwten

De Canadese Angela Liddon valt meteen in haar voorwoord op door haar openhartig zijn. Daarin vertelt ze hoe ze jaren perfectie op vele fronten nastreefde en hoe dat leidde tot depressie, angsten en een eetstoornis. Hoe ze zichzelf terugvond en daarna door de geboorte van haar kinderen in een hormonale disbalans terechtkwam. Na lang dokteren en goed voor zichzelf zorgen kwam ze er weer bovenop. Ze liet ze de perfectie los en zag het belang van een goede planning. Dat is de basis van dit boek. Plantaardige recepten speciaal voor mensen (met jonge kinderen) die druk zijn. Maaltijden en gerechten die je geen kopzorgen bezorgen en die je goed vooruit kunt koken en plannen. Met tips om het ook kindvriendelijk te laten zijn, welke gerechten uit het boek je samen kunt eten en hoe je alles kunt bewaren. De recepten zijn veelvuldig getest en absoluut foolproof. Haar beschrijvingen zijn bijzonder uitgebreid en doen in dat opzicht denken aan Ottolenghi. Als je precies doet wat Angela beschrijft kan het niet mislukken. De begeleidende foto’s zijn fraai en kleurrijk. Voorin het boek staat een maaltijdplanning, voorbereiding en speciale menu’s op basis van de recepten in het boek. De neiging naar perfectie zie je echt terug in de receptuur.

Ik ben fan van haar recepten die ik al ken uit haar vorige boek Oh She Glows elke dag (2017). De recepten zijn kleurrijk en hebben veel smaak en structuur. Ook in Vanavond Vegan Plantaardige gerechten uit de keuken van Oh She Glows.  Angela Liddon, (Spectrum, 25,99 euro) bewijst ze dat wederom. De recepten zijn verdeeld in hoofdstukken als Heerlijke hoofdgerechten, Lekker voor erbij en kleine hapjes, Maaltijdsalades, Stevige soepen en stoofpotten, Zoet geluk en dranken, Sauzen, dressings, kruiden, specerijen en meer.

Mijn oog viel meteen op fleurige fajita’s voor de hele familie, pikante aardappel nacho’s, snelle dahl uit de voorraadkast, romige champignons op knapperig geroosterd brood, kruidige salade met kikkererwten, zoete aardappel en boerenkool, vegan kaassaus of kruidige ahornroomtaart met warme appelcompote. Ik maakte de sissend zoet-scherpe knoflookkikkererwten en daarvan deel ik het recept met je. Want óh die moet je echt maken! Ik maak ze vanavond weer.

Sissend zoet-scherpe knoflookkikkererwten

3 personen

2 tl druivenpit of avocado olie (ik nam zonnebloemolie)

1 blik kikkererwten á 400 gram uitgelekt en afgespoeld

1-2 tl siracha naar smaak

2 flinke tenen knoflook, geraspt

60 ml + 1 el ahornsiroop

3 el zoutarme tamari (ik nam sojasaus)

65 ml naturel rijstazijn

*Verhit de olie in een grote koekenpan met anti-aanbak laag. Zorg dat de bodem bedekt is met olie.

*Verdeel de uitgelekte kikkererwten in een laag over de bodem, Bak ze 5-7 minuten tot ze licht beginnen te verkleuren. Roer af en toe door.

*Maak in de tussentijd het sausje: roer in een kleine kom de siracha, knoflook, ahornsiroop, tamari en azijn door elkaar.

*Giet het sausje bij de kikkererwten en pas op want het kan spatten. Laat 4-5 minuten onafgedekt zachtjes doorkoken zodat de saus iets indikt.

Geschreven door : Joke Boon