logo boonappetit

Een kookboek + recept voor zwarte olijvencrumble

Een kookboek + recept voor zwarte olijvencrumble

Een kookboek + recept voor zwarte olijvencrumble

Seppe Nobels is chef van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. Seppe roerde als kind al graag in de pannen van zijn moeder. Maar nog vaker was hij te vinden in zijn kleine stadstuintje waar hij zijn eerste tomaten en radijsjes kweekte. Daar werd de kiem gelegd voor wat later een toonaangevend en inspirerend urban farming verhaal zou worden.

Na de hotelschool behaalde Seppe vier hoofdprijzen bij de wedstrijd ‘Beste Juniorkok van België.

In 2007 verscheen hij als kok in het tv-programma De wereld van K3. Samen met kinderen maakte hij eenvoudige en speelse gerechtjes. Kinderen overtuigen van een gezonder eetpatroon vindt Seppe belangrijk omdat zij de eetcultuur van de toekomst bepalen. Hij is dan ook regelmatig te vinden in Vlaamse scholen om er lezingen en kookdemonstraties te houden. Nobels is een van de pioniers van de Urban Farming-beweging in België: het kweken van groenten en kruiden op daktuinen, wildpluk van (stads)onkruid en een stadsimkerij.

In februari 2010 begon Seppe in Antwerpen Restaurant Graanmarkt 13. Inmiddels het hoogst genoteerde restaurant in de Benelux in de lijst van 25 Beste Groenterestaurants ter Wereld.

Zijn motto: laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt.

Recent verscheen Een Kookboek 450 klassiekers van Seppe Nobels graanmarkt 13. (Uitgeverij Lannoo, 45,00 euro). Bijzonder en nooit eerder gezien in een kookboek is de nutri-score van elk recept achterin het boek. Deze score laat je in een oogopslag zien hoe gezond een gerecht is waarbij A gezond is en E een minder gezonde keus. (Vergelijkbaar met de energie score op elektrische apparaten.)

In dit boek laat Sepp zijn 450 beste klassiekers proeven. Door te koken met groenten van het seizoen zijn de recepten duurzaam en de ingrediënten goed verkrijgbaar. Groenten spelen de absolute hoofdrol in alle creatieve recepten, ook in de recepten waarin vis, vlees, wild en gevogelte voor komen. Bij elk recept dat prachtig gefotografeerd is krijg je een restaurant gevoel. Prachtig gepresenteerd en net even dat extraatje wat eten in een restaurant vaak boven het alledaagse uittilt. Het leuke is dat je dit aan de hand van dit erg fraai uitgevoerde boek nu zelf thuis kunt realiseren. En dat is in deze saaie tijd een welkome afwisseling.

Ik zal je om een beeld te geven enkele recepten noemen, die overigens niet moeilijk om te maken zijn. Lauwe heldere tomatenbouillon, wortelsoep met kort gegaarde jonge wortelen en graanmosterd, bouillon van gegrilde wintergroenten, prei gegaard in rode bietensap met tijm en citroen(!), gepofte rapen met cacao, oesterzwammen met mungbonen, koriander en groene curry, veggie tartaar met meisavooi, Mechelse asperges met gerookte paling in het groen,  rodebietburger met gembermayonaise, macaroni met ham en kaas, madeleines Graanmarkt 13, clafoutis met wortel en framboos, chiapudding met appel en rode biet of citroentaart met pastinaak. Achterin het boek geeft Seppe een groot aantal basis ingrediënten waaronder heel eenvoudig crumble van zwarte olijven. Deze crumble kun je eenvoudig overal over strooien en is daarom zo’n leuk receptje om met je te delen. Seppe strooit het bijvoorbeeld over oranje meloen, nu niet in het seizoen maar een idee voor later in het jaar.

Crumble van zwarte olijven

100 gram zwarte olijven

*Verwarm de oven voor op 160 graden.

*Hak de olijven zo fijn mogelijk. Leg ze op een bakplaat en laat ze 20 minuten drogen in de voorverwarmde oven. Maal ze fijner in de blender of hak ze fijn met een mes.

 

https://www.terralannoo.nl/nl

Geschreven door : Joke Boon