logo boonappetit

Vegan Japaneasy + recept voor gebakken sesamdressing

Vegan Japaneasy + recept voor gebakken sesamdressing

Vegan Japaneasy + recept voor gebakken sesamdressing

 

Wie weleens Japans uit eten gaat, weet dat deze keuken vooral uit vis en vleesgerechten bestaat.

Vegetarisch eten is moeilijk en vegan wordt nog moeilijker in een Japans restaurant.

Daarom vond ik het zo verrassend dat Tim Anderson Vegan Japaneasy klassieke en moderne vegan Japanse gerechten heeft geschreven. (Good Cook 25,95 euro)

In Japan waar Tim Japans leerde koken had hij een vegetarisch etende vriendin en ervaarde dat het bijna onmogelijk was om samen uit eten te gaan. In een restaurant in Japan staat vaak een gerecht vlees of vis centraal.

De van geboorte Amerikaanse Tim Anderson is eigenaar van het Japanse restaurant Nanban in Londen en werd grootgebracht met bratwurst en vla. Hij ging min of meer per ongeluk veganistisch eten. Omdat hij door zijn drukke werk in het restaurant terugviel op lang houdbare groenten die hij klaarmaakte met smaakmakers uit de Japanse keuken die veel smaak bevatten zoals miso, shi take en ponzu. Hoewel hij geen vegetariër of veganist is draagt hij deze manier van eten wel een warm hart toe. Dat blijkt uit dit boek. Dat vol staat met volwaardige vegan gerechten die niet onder doen voor vlees of visgerechten. De schrijfstijl van Tim is gelardeerd met een bijzonder gevoel voor humor. Zo bevat het boek voorin een disclaimer dat er bij het maken van het boek geen dieren gewond zijn geraakt. Tim heeft alleen zijn duim opengehaald aan de kaasrasp en zijn kat Baloo zat tijdens het tikken op zijn toetsenbord. (Iets wat ik van mijn eigen katten ken).

In hoofdstukken als  de vegan Japanse voorraadkast, waar zeven onmisbare ingrediënten aan bod komen denk aan sojasaus, mirin en miso, volgen allerhande tips om je vegan Janpanse maaltijd tot een succes te maken zoals het perfect koken van je rijst.

Daarna volgen basis smaakmakers en sauzen denk aan zoete sojasaus en vegan Japanse mayonaise. In snacks en kleine bijgerechten lees je hoe je edamame boontjes pimpt, boerenkool met sesamzaad, of krokante aubergine met misosaus maakt. In hoofdgerechten tref je kimchi hotpot en bloemkool katsucurry. In hoofdgerechten met rijst & noedels Franse uienramen, of chanpon: geroerbakte groentekom. Bij nagerechten vind je rodebonengelei met tamme kastanjes en sojasausbrownies met butterscotch. Daarna lees je nog over welke drankjes je daarbij kunt mixen. Een compleet boek dus.  Heerlijk en op een leuke toon geschreven. Onderaan elk gerecht staat hoe moeilijk het is en veel gerechten zijn ‘’monumentaal makkelijk.’

Ik koop bij de toko weleen geroosterde sesamdressing. Die vind ik heerlijk. In het hoofdstuk smaakmakers en sauzen geeft Tim daar een recept voor waar ik meteen mee aan de slag ging. Echt heel erg lekker en veel minder calorierijk dan de versie op mayonaise basis die ik kocht.

Ik maakte mijn rode spitskoolsalade met edamame aan met deze dressing en dat was erg lekker.

Ik deel het recept met je.

Gebakken sesamdressing

Voor 500 ml (ik maakte de helft, de saus blijft 1 week goed in de koelkast)

100 gr tahin

100 gr sesamzaad

300 ml sojadrink

2 el sesamolie

90 ml azijn

2 el suiker

90 ml sojasaus

½ tl zout

½ tl dashipoeder (had ik niet, dus liet ik weg)

*Schep de tahin en het sesamzaad in een koekenpan met antiaanbaklaag en zet deze op matig hoog vuur. Bak al roerend ongeveer 10 minuten tot het mengsel aromatisch is en donkerder van kleur.

*Schep de tahin uit de pan en laat afkoelen. Roer dan de rest erdoor tot de suiker is opgelost.

*Je kunt de dressing 1 week in de koelkast bewaren, daarna wordt de smaak minder.

Geschreven door : Joke Boon