logo boonappetit

De meisjes van de moestuin: informerend en inspirerend + rabarber recept

De meisjes van de moestuin: informerend en inspirerend + rabarber recept

De meisjes van de moestuin: informerend en inspirerend + rabarber recept

De meisjes van de moestuin, kweken, oogsten, koken en eten door Amber Carchedi en Reny Muller. (Uitgeverij Terra, 26,99 euro) De boektitel is ontleend aan de blog die Amber en Reny al jaren met veel plezier vullen met hun perikelen rondom moestuin en keuken. Reny is de tuinierster van het stel en Amber de keukenprinses. Zowel hun stadsmoestuin als de keuken is klein. Daarom kiezen ze voor speciale, niet alledaagse zaken om te zaaien, te oogsten en om daarmee te koken.

En zowel hun moestuintips als hun recepten zijn zeer enthousiasmerend en niet alledaags. De toon is prettig en laat zien dat ze ook met vallen en opstaan op het moestuinvlak zijn begonnen. ‘Negeer in januari en februari alle foto’s van frisgroene zaailingen op social media. Er is dan nog te weinig zonlicht om stevige planten in de vensterbank te kweken.’ Kijk dat is meteen bij het hoofdstuk de kunst van het zaaien iets waarmee ik iets kan. Ik krijg namelijk altijd een beetje het gevoel dat ik achter loop omdat ik dan nog niks heb gezaaid.

Na het tuingereedschap, waarbij ik inzag dat ik een verspeenlepel ontbeer, volgen tips over het inrichten van je moestuin, de bodem en de kunst van het zaaien. Daarna volgen in alfabetische volgorde het wel en wee over zaaien, onderhoud en oogsten, met van elke fruit of groentesoort twee verrassend leuke, nét even andere recepten. Denk onder andere aan aalbes, aardappel: met de gouden tip hoe je die in een pot kunt kweken (balkon!), aardbei en aardpeer, courgettes, knoflook met als handig recept hoe je eenvoudig zelf knoflookpoeder maakt, rucola, salie, snijbiet, verveine met een recept voor een citroenverbena cake met bessen waarover Alain Caron op de achterflap de loftrompet steekt of wortels.

De meisjes van de moestuin is echt een boek dat je dat laatste zetje geeft om nu te gaan zaaien en later te oogsten!

Bij de rabarber trof ik het heerlijke recept voor roomijs met rabarber-gembersaus.

Met de bos gekochte rabarber (ik moet nog naar de kweker om de tip om een minirabarberplant te kopen op te volgen) maakte ik de saus die je bij gekocht ijs serveert. Erg lekker en nét even anders.

Ik deel het recept met je.

Roomijs met rabarber-gembersaus.

Voor ca. 250 ml

350 gr rabarber

6 bolletjes stemgember

2 el siroop, uit de pot stemgember

2 el kristalsuiker

500 ml roomijs

*Was de rabarber en snijd deze in kleine stukken. Doe in een pan samen met de stemgember, siroop, suiker en 1 el water. Laat de rabarber en gember op een lage stand aan de kook komen. Laat 12 minuten koken e haal van de warmtebron wanneer de rabarber zacht is.

*Laat afkoelen en pureer met een staafmixer, of in de keukenmachine of blender tot een dikke saus.

*Proef even maar bedenk dat het ijs al vrij zoet is en dat deze frisse, zure smaak een mooie tegenhanger is.

*Haal het ijs 10 minuten voordat je het wilt serveren uit de vriezer. Schep in een kommetje en verdeel de rabarber-gembersaus erover.

Geschreven door : Joke Boon