logo boonappetit

Het kikkererwtenkookboek + recept voor een lekker koekje!

Het kikkererwtenkookboek + recept voor een lekker koekje!

Het kikkererwtenkookboek + recept voor een lekker koekje!

Lucrees van Groningen en Marietje Bosma zijn moeder en dochter én de auteurs van Het Kikkererwtenkookboek dat ze bovendien ook zelf fotografeerden. (In eigen beheer uitgegeven, 24,95 euro, overal te bestellen).

Een aantal jaar geleden raakten zij onder de indruk van de kikkererwt en het grote aantal toepassingen van deze ogenschijnlijk onaanzienlijke erwt. Dit leidde tot het aanleggen van een verzameling recepten die langs alle windstreken en continenten voeren.

Op hun website kikkererwten.nl delen zij recepten en weetjes over de kikkererwt waaruit een liefde voor de kikkererwt spreekt. In Het Kikkererwtenkookboek gaan zij uitgebreider in op de geschiedenis, benamingen, soorten en verwerking tot aan sprookjes aan toe. Uit alles blijkt dat ze er met veel enthousiasme en ten volle ingedoken zijn. Het levert een fraai boek op dat mooi is vormgegeven en leuke, verrassende en wereldse recepten met de smakelijke kikkererwt bevat. Mijn peulvruchtenhart wordt er blij van!

Denk aan kikkererwt-kaaskroketten, diverse soepen zoals spinazie kikkererwtensoep, of de bekende Marokkaanse harira een soep die vooral tijdens de ramadan veel gegeten wordt. Het hoofdstuk hoofdgerechten is zeer uitgebreid en bevat zowel vegetarische als gerechten met vlees of vis, zoals zwarte kikkererwten met spinazie en kabeljauw, een ovenschotel met yoghurtsaus, of een kibbeh pompoentaart. Ook is er een heel hoofdstuk met deeggerechten, niet verwonderlijk want kikkererwtenmeel is een lekker en glutenvrij, voedzaam alternatief voor tarwe. Denk aan kikkererwtenpasta, roti of het verrassend leuke Birmaanse tofu. In het hoofdstuk zoet, krijg je heel origineel(!) het recept voor gekonfijte kikkererwten, amaretti of een kikkererwtenflan. De recepten zijn erg duidelijk beschrevenen met ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn.

Mijn oog viel op de kikkererwtenkoekjes waarmee ik meteen aan het bakken sloeg. Ze waren nog niet afgekoeld of ik had er al drie op. Een bijzonder koekje, waarvoor je het kikkererwtenmeel eerst roostert, wat een fijne structuur en nootachtige smaak geeft.

Ik deel het recept met je.  

Voor 30 koekjes

250 gr kikkererwtenmeel

125 gr suiker

½ tl gemalen kardemom

150 gr boter

Ca. 35 gr water

Pistachenootjes of amandelen om te garneren (ongezouten)

*Bak het kikkererwtenmeel in een droge koekenpan. Houd het in beweging en schraap goed over de bodem tot het meel iets donkerder van kleur is geworden. Zeef het en voeg de suiker en kardemom toe.

*Snijd de boter er met twee messen doorheen en voeg zoveel water toe totdat een mooi soepel deeg is gevormd. (Dit gaat ook goed in de keukenmachine.)

*Verwarm de oven voor tot 150 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm balletjes formaat walnoot van het deeg en leg ze op de bakplaat. Plat ze iets af en leg er een nootje op.

*Bak ongeveer 15 minuten, of tot ze iets donkerder zijn. Haal ze voorzichtig uit de oven, als ze warm zijn vallen ze makkelijk uit elkaar. Laat afkoelen op een rooster.

In een afgesloten trommel een paar dagen houdbaar, vers zijn ze het lekkerst.

Geschreven door : Joke Boon