logo boonappetit

Nordic Family Kitchen, mooi, groen, inspirerend. + recept voor roggebrood.

Nordic Family Kitchen, mooi, groen, inspirerend. + recept voor roggebrood.

Nordic Family Kitchen, mooi, groen, inspirerend. + recept voor roggebrood.

Ik kan moeilijk de vinger leggen waarom de boeken van Mikkel Karstad mij zo bekoren. Zijn het de foto’s, de prachtige beelden van de natuur, de ogenschijnlijke eenvoud, tevreden mensen, mooie landelijke huizen én (h)eerlijk eten waar zo’n enorme rust en lust voor puur leven van afstraalt? Het is natuurlijk de combinatie van dit alles. Van Mikkel Karstad de Deense chefkok, culinair columnist en foodstylist verscheen vorig jaar Evergreen, een boek waar ik helemaal Zen van werd, om voornoemde redenen. Ook bij Nordic Family Kitchen, gezond- natuurlijk – eenvoudig, overvalt me een gevoel van rust en schoonheid. Mikkel Karstad. Fotografie Anders Schonnemann. (Uitgeverij Terra, 34,99).

Mikkel woont met zijn vrouw en vier kinderen in een boerderij in Kopenhagen. Daar kweken ze groenten en kruiden en eten ze eieren van eigen kippen. Hij wil de liefde voor eten overbrengen, die hem zelf met de paplepel is ingegoten. Zijn moeder nam uitgebreid de tijd om lekkere dingen in huis te halen en daar uitgebreid mee te koken. De liefde voor eten, lekkere winkels, de natuur en de tijd nemen voor je eten wil hij op zijn kinderen en zijn lezer overbrengen.

Wat mij betreft is dat aardig gelukt. Ik hou na een paar reizen naar Scandinavië al erg van de frisse, natuurlijke en eerlijke smaken van de Scandinavische keuken. Denk aan dille, biet, mosterd, rogge, ui, radijs, ingelegde groenten en mosterd.

In hoofdstukken als in de tuin, ontbijt, bakken, op het strand, eieren, lunch, in de boomgaard, pasta, avondeten en in het bos, krijg je heerlijke, mooie en ogenschijnlijk eenvoudige gerechten voorgeschoteld. Die net even anders zijn qua presentatie en receptuur. Ik noem vlierbessen-muntlimonade, kruidenpesto, gegrilde geep met kruiden: een vis met een groene graat die ik in mijn kindertijd at nadat mijn opa ze had gevangen, ontbijtsap van wortel, aardbei, roze grapefruit en gember, ontbijtbroodjes, kaneelbroodjes met zwarte bessen, rabarber-marsepeintaart, erwtenpuree, ribollita, samosa’s, krokante kikkererwten, roggebroodsandwich of cannelloni met gebakken cavolo nero, ricotta en hazelnoten. Het boek bevat diverse vis- en vleesgerechten en is niet vegetarisch, hoewel er wel een flink aantal vegetarische recepten in staan, ook een kleiner aantal vegan recepten.

Mijn oog viel meteen op het roggebrood met pitten en zaden en met venkel en zoethout. Een ongekende combinatie en aangezien ik een zoethoutliefhebber ben en van grof zelfgebakken brood hou ging ik aan de slag.

Je maakt deeg genoeg voor twee broden in een cakeblik, fijn is dat je het 5 dagen ongebakken in de koelkast kunt bewaren. Ik bakte een brood na een dag het andere bak ik later deze week. De smaak van (het nog warme) brood is heerlijk. Vol bite(!) en een aangename echo van het zoethout. Dit ga ik beslist vaker bakken. Het is ook lekker zonder beleg of met wat olie of boter.

Ik deel het recept met je.

Roggebrood met pitten en zaden en met venkel en zoethout

Voor 2 broden

200 ml karnemelk (ik nam plantaardige drink met azijn)

600 ml koud water

150 ml bier

20 gram zout

10 gram verse gist, dat is 3 gram gedroogde

300 gr roggekorrels

225 gr lijnzaad

150 gr zonnebloempitten

115 gr sesamzaad

250 gr bloem

300 gr roggemeel

1 tl zoethoutpoeder (ik knipte een theezakje open)

1 tl hele venkelzaadjes (gemalen)

*Meng alle ingrediënten ongeveer 10 minuten met een elektrische mixer tot een samenhangend deeg.

*Verdeel het deeg in twee porties e doe het in met bakpapier beklede (cake) broodvormen.

*Dek het deeg af met plasticfolie en zet het minstens maar liefst 24 uur in de koelkast om de smaak van de pitten en zaden optimaal tot zijn recht te laten komen. Het deeg blijft in de koelkast 4-5 dagen goed, dus haal het er pas uit wanneer je het nodig hebt.

*Bak de broden in de oven 60 minuten op een temperatuur van 180 graden tot ze gaar en goudbruin zijn.

*Stort de broden op een rooster en laat ze voor het serveren minstens 20 minuten rusten. Om nette plakken te snijden moet je het brood af laten koelen.

 

https://www.terralannoo.nl/nl

Geschreven door : Joke Boon