logo boonappetit

De groene barbecue met heerlijk recept voor worteltjes

De groene barbecue met heerlijk recept voor worteltjes

De groene barbecue met heerlijk recept voor worteltjes

Bij het woord barbecue denk je, misschien net zoals ik dat deed, vooral aan vlees, kip, vis en een maïskolf. Barbecue lijkt daardoor vooral iets voor carnivoren. Maar…. dat is een misverstand. Dat bewijst De groene barbecue het nieuwe boek van Rukmini Iyer, die bekend werd door haar succesvolle boeken over de bakplaat. In De groene barbecue, 75 vega en vegan recepten van de bbq (21.99 euro, uitgeverij Becht) laat ze zien dat je heel lekker en volwaardig kunt barbecueën zonder vlees, vis of andere dieren.

Rukmini is een ster in gerechten hoog op smaak brengen en de bereiding tóch eenvoudig te houden. Groot resultaat met een minimum aan inspanning. Dat op smaak brengen met kruiden heeft ze met de paplepel ingegeven gekregen. (Ze is van Indiase afkomst en die zijn meester in het kruiden van gerechten.) Hoewel ze zelf af en toe vlees eet, is ze sterk in vega en vegan gerechten. Dat komt misschien mede door haar vegetarische opvoeding.

In De groene barbeque laat ze zien hoe je met groenten, tofu, paneer, peulvruchten en fruit heerlijke gerechten op de bbq klaarmaakt. In hoofdstukken als vooraf, fris & licht, iets vullends, om mee te nemen, zoet en tips voor de restjes ben je klaar om het vuur op te stoken. Ook daarover het soort bbq en de houtskool krijg je tips.

Ik noem spiesjes met kastanjechampignons, halloumi & rozemarijn-citroendressing, krokante bloemkoolroosjes met romige blauwe-kaasdip, gekaramelliseerde mango met geplette komkommer, pinda’s &limoen, Chinees gekruide aubergine met crispy paksoi & limoen, portbobello’s & zachte prei met dragon-walnootdressing, rozenabrikozen met sinaasappel &pistache of kaneelananas met munt limoen & kokos.

Ik maakte de gekruide worteltjes met hazelnoten, ahornsiroop en dille. Bij gebrek aan een barbecue (jaa, die mensen bestaan echt!) en door aanhoudend slecht weer maakte ik het in de oven klaar, het bleek onweerstaanbaar lekker.

Ik deel het recept met je.

Gekruide worteltjes met hazelnoten, ahornsiroop en dille

Voor 4 personen

300 gr kleine of geschilde worteltjes

1 volle tl korianderzaad

1 tl komijnzaad

1 tl gerookt paprikapoeder

1 el olijfolie (ik nam voor de oven iets meer)

½ tl zeezoutvlokken

Dressing

1 el olijfolie

1 el ahornsiroop

Sap van ½ biologische citroen

Snufje zeezoutvlokken

10 gr verse dille, grof gesneden

30 gr hazelnoten, grof gehakt

*Kook de wortels 5 minuten voor om de grill tijd te verkorten en laat ze goed uitlekken.

*Maal in de vijzel het koriander- en komijnzaad fijn met de stamper en schep ze in een kom om met de wortels, het paprikapoeder, de olijfolie en zeezoutvlokken.

*Roer voor de dressing de olie, ahornsiroop, het citroensap, de zeezoutvlokken, dille en hazelnoten door elkaar. Proef, voeg eventueel extra zout en / of citroensap toe en zet apart.

*Grill de wortels 6-8 minuten per kant op een matig hete barbecue, tot ze lichte grillstrepen hebben en gaar zijn. Houd ze in de gaten en keer ze op tijd om.

*Doe de wortels als ze gaar zijn in een schaal en schenk de hazelnootdressing erover. Dien heet op.

Geschreven door : Joke Boon