logo boonappetit

Vegan Summer en het snelste satésaus recept

Vegan Summer en het snelste satésaus recept

Vegan Summer en het snelste satésaus recept

Milou van der Will is het brein achter de website Thegreenchopstick.com waar ze laat zien hoe je gerechten in een plantaardig jasje steekt. Ik ben fan van haar plantaardige, kruidige en goed beschreven receptuur, sinds haar vorig jaar verschenen Vegan East. De sticky aubergine staat hier vaak op tafel evenals de mais-aardappelkoek. Behalve dat haar recepten kruidig en lekker zijn zit er in de inleidende tekst en de beschrijving humor van het soort waarvan ik hou.

‘Ik zie je staan op dat barbecuefeestje. Jij die zit te dubben hoe je die bloemkool nou weer eens zal roosteren. Jij, piekerend wat je in plaats van zo’n plofkip aan een spies kan rijgen.’

Het zijn de inleidende regels van Vegan Summer plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue. Milou van der Will. (GoodCook, 14,94 euro). Hierin krijg je ruim 30 recepten om heerlijk te barbecueën. Behalve de receptuur nam Milou ook de styling en de fotografie voor haar rekening (iets wat ik altijd erg knap vind, als je dat allemaal kunt).

In ‘Eerst nog even dit’ komen het soort bbq, de kolen en het gedrag van vleesvervangers op kolen ter sprake. Dan volgen sauzen en vegan briochebroodjes. En dat is ook al speciaal want die broodjes bevatten normaliter roomboter en ei. Ook burgers, sateh, salades en toetjes komen aan bod. Denk aan een smokey tofuburger, of gegrilde ananas, Koreaanse tempehburger, aardbeiensalade met muntvinaigrette, een gepofte zoete aardappel met kimchi, een grapefruit gin-tonic of de losbandige Bounty-Viennetta-Oreo-ijstaart, wat een waar spektakelstuk genoemd mag worden.

Met Vegan Summer levert Milou een boek met heerlijke recepten die om en bij de bbq gegeten kunnen worden. Bovendien niet moeilijk te maken, met goed verkrijgbare ingrediënten en ook bij regenachtig weer te gebruiken. Zoals de heerlijke drie minuten pindasaus uit je voorraadkast die ik maakte tijdens een regenbui voor bij de bami.

Ik deel het recept met je.

Voor 200 ml

3 el pindakaas

100 ml water

2 tl sambal badjak

2 el gembersiroop

1 el sojasaus + evt. extra

1 tl tomatenketchup +evt. extra

*Mix de pindakaas, het water, de sambal badjak. De gembersiroop, de sojasaus en de tomatenketchup in een steelpannetje door elkaar met een garde. Verwarm terwijl je blijft roeren (nu beter met een spatel) tot je de juiste dikte hebt. Proef nog even en voeg eventueel naar smaak nog wat sojasaus of ketchup toe. Serveer direct of verwarm later nog eens op (eventueel met 1 eetlepel water extra).

Geschreven door : Joke Boon