logo boonappetit

50 x Vegan Zuivel is een absolute aanrader! + kokosmylk recept!

50 x Vegan Zuivel is een absolute aanrader! + kokosmylk recept!

50 x Vegan Zuivel is een absolute aanrader! + kokosmylk recept!

Marleen Visser ken je misschien al van haar boeken over ijs, waarin ze een grote creativiteit aan de dag legde (Altijd ijs 2016 en IJs 2020). Recent verscheen 50 x Vegan zuivel van boterkoek en havermylk tot mangolassie en komijnkaaz door Marleen Visser (uitgeverij Becht, 18.99 euro).

mij betreft heeft ze zichzelf met 50x Vegan zuivel overtroffen. In een duidelijk, goed beschreven boek krijg je alle ins en outs van het van A tot Z zelf bereiden van vegan zuivel producten. Denk aan melksoorten die ze heel handig mylk noemt: zoals sojamylk, pindamylk(!) rijstmylk(van gekookte zilvervliesrijst, denk aan restjes!), zwarte-sesammylk, notenmylk of havermylk. Waarbij Marleen je meteen trucs geeft om de havermylk niet slijmerig te laten worden, iets wat soms op kan treden als je het zelf maakt. Ook diverse botersoorten leert ze je zelf maken en vervolgens hoe je daar dan weer kruidenboter en boterkoek maakt. Verrassend is hoe je zelf sojakarnemylk kunt maken of spicy warme choco met sinaasappel. Ook yoghurt en room komen ter sprake, wat dacht je van soja citroenkwark met cookie dough, cashew crème fraîche of sojayoghurt? In het hoofdstuk toetjes vind je kokos crème brûlée, tiramisu, en amandelvanillevla van zelfgemaakte amandelmelk,  chai rijstpudding en kokospannacotta met blauwe bessensaus. In het hoofdstuk kaaz leer je hoe je komijnkaaz, geitenkaaz en kaazfondue maakt. Tot slot krijg je een hoofdstuk ei en saus waarin je toast met scrambled tofu, tzatziki en bechamelsaus krijgt voorgeschoteld. Marleen leert je álles vanaf de basis zelf te maken.

Het fijne van alle recepten is dat ze heel duidelijk beschreven zijn, gemaakt worden van ingrediënten die je overal kunt verkrijgen en dat je tips krijgt voor de restjes. Bijvoorbeeld als je mylk maakt: de pulp verwerk je in de bodem van de cheesecake, in je havermoutontbijt of zoals bij pindamylk als vervanger van bloem in zoete baksels.

Ik ben onder de indruk van dit boek dat ze bovendien zelf fotografeerde en stylde. Een fijne knipoog naar het verleden is de foto waarop Marleen als Het melkmeisje staat afgebeeld. Voor de doorgewinterde en beginnende veganist is dit boek een musthave.

Ik deel het recept voor kokosmylk met je, een heerlijke licht romige drank die beslist anders (beter) smaakt dan als je het koopt.

Voor 650 ml

100 gr ongezoete kokosflakes of geraspt kokos

750 ml water

Snufje gemalen zeezout

Optioneel: ahornsiroop, vanille extract, kaneel, dadels

*Meng het kokos met 750 milliliter water en het zout in een keukenmachine of blender en mix tot een fijne massa. Leg een kaasdoek in een zeef boven een kom en zeef het mengsel vervolgens door de kaasdoek. Knijp de kaasdoek goed uit. Proef de mylk en zeef het indien nodig een tweede keer.

*Breng de mylk op smaak met ahornsiroop, vanille extract, kaneel en/of dadels.

*Giet de mylk in een gesteriliseerde fles en bewaar in de koelkast.

Geschreven door : Joke Boon