logo boonappetit

Vegan voor iedereen + recept voor heerlijk gnocchi

Vegan voor iedereen + recept voor heerlijk gnocchi

Vegan voor iedereen + recept voor heerlijk gnocchi

Merel Wildschut is de auteur van Vegan voor iedereen, senl, duurzaam, budgetvriendelijk. (Fontaine uitgevers, 22.99 euro). Daarnaast is Merel het warm kloppend hart achter het blog De Groene meisjes, een platform voor een bewuste lifestyle. Omdat ik alleen de naam van Merel op de cover lees en het boek in de ik vorm is geschreven, vroeg ik me af wie en vooral wáar het andere meisje was. Bij navraag bleek dat Merel het blog ooit begonnen was samen met iemand anders, maar dat die er jaren geleden mee gestopt is. Omdat Merel inmiddels aan de naam gehecht was, ging zij alleen onder deze naam door.

De titel Vegan voor iedereen, dekt perfect de lading. Haar boek laat zien dat vegan eten voor iedereen is weggelegd, ongeacht je portemonnee, waar je woont of wat je eetstijl is: vegetariër, veganist of vleeseter die een dagje zonder vlees wil. Met doodgewone ingrediënten uit de supermarkt laat ze je de lekkerste dingen op tafel zetten.

Goed beschreven, nergens dwingend of dringend, maar telkens enthousiasmerend. In het boek staan een aantal favoriete recepten van de blog maar vooral veel nieuwe. Ingedeeld in ontbijt met onder andere kruidige ontbijtcake, lemon curd (ja,ja zonder ei!) wentelteefjes, lunch: wat dacht je van bloemkoolsoep, panzanella of een salade met papadums, diner: van rode linzensoep tot drunken noodles en loaded sweet potato fries, borrelen: met falafel uit de oven, crostini met ricotta en peer of ingemaakte rode uien of  bakken: van American cookies, tot mokkabroodjes en nog veel meer.

Vegan voor iedereen is precies het soort boek waar ik van hou: fraai en warm beeld, fijne toon en leuke maakbare receptuur die verrassend is. Zowel wat betreft maakbaarheid als de smaak.

Ik maakte van de gnocchi die mij verwijtend vanuit de koelkast lag aan te staren gnocchi  uit de oven en dat was erg lekker. Van de blauwe bessen en een potje ongezoete appelmoes bakte ik de muffins met blauwe bessen. Ook heel lekker en luchtig(!), we ontbeten er twee dagen mee en ik vroor er een paar in.

Ik mag het recept van de gnocchi uit de oven delen.

Voor 4 porties

800 gr gnocchi

1 liter water, gekookt

2 el olijfolie

Zout en peper

2 rode uien

4 tenen knoflook, in plakjes

1 rode paprika, in grove stukken

1 gele paprika, in grove stukken

1 oranje paprika, in grove stukken

250 gr cherrytomaatjes, gehalveerd

15 gr vers basilicum, steeltjes fijngesneden, blaadjes gescheurd

*Verwarm de oven voor op 220 graden.

*Doe de gnocchi in een grote kom en giet er het gekookte water over, om ze kort voor te garen. Na 3 minuten kun je de gnocchi afgieten.

*Stort de gnocchi in een licht met olie ingevette braadslee of op een bakplaat bekleed met bakpapier. Sprenkel de olijfolie erover en breng op smaak met zout en peper.

*Verdeel alle overige ingrediënten, behalve het basilicum over de gnocchi. Schep goed door elkaar.

*Zet de braadslee of bakplaat in de oven en bak de gnocchi en groenten 30 minuten.

*Bestrooi eventueel met wat extra zout en peper en garneer met de basilicum.

Geschreven door : Joke Boon