logo boonappetit

Vegan bakken: Abrikozenmuffins

Vegan bakken: Abrikozenmuffins

Vegan bakken: Abrikozenmuffins

Kroon op het Werk een pr-bureau stuurt met regelmaat een foodiebox vol producten om uit te proberen. Ik krijg altijd een heerlijk Sinterklaasgevoel als ik zo’n doos ontvang en uitpak.

In de foodiebox-zomer zaten een aantal  producten waar ik erg enthousiast van werd. Zo was er een fles geperst gembersap van Go Now echt geweldig als je zoals ik veel gember gebruikt. Ook zat er amandeldrink van Beleaf in het pakket, een plantaardig alternatief voor melk. En er zaten twee potjes ongezoete fruitcompote in van Servero. Peer-Appel en mango-appel-abrikoos. Zonder toegevoegde suiker en met heerlijke stukjes erin.

Ik vind dat lekkerder dan die gladde moes.

Omdat ik vegan eet is bakken zonder eieren soms een uitdaging. Wat blijkt: met ongezoete appelmoes kun je heel goed eieren vervangen zodat je een heerlijk luchtig baksel krijgt. Ik had verse en rijpe abrikozen en toen ik de vrolijke oranje compote met appel-mango-abrikoos zag, bracht dat me op het idee om er muffins van te bakken

Ik ging aan de slag met een recept dat ik losjes baseerde op Vegan voor iedereen van Merel Wildschut en bakte abrikozenmuffins. Heerlijk, niet zoet, luchtig en vol van smaak. Ook gebruikte ik de amandelmelk en een scheutje gembersap. Ik bakte er 12 en vroor de helft in. Heerlijk bij de koffie of thee of als ontbijt.

Ik deel het recept met je, voor 12 muffins

125 gr speltbloem

125 gr speltmeel

2 ½ tl bakpoeder

¼ tl zout

100 gram suiker

1 tl gembersap

240 ml plantaardige drink (ik nam Beleaf amandeldrink)

80 gr Severo fruitcompote appel-mango-abrikoos

250 gram verse abrikozen, ontpit in kleine stukjes

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe papieren of siliconenvormpjes in een muffinplaat of vet de holtes in.

*Meng meelsoorten, bakpoeder, zout en suiker door elkaar.

*Klop gembersap, plantaardige drink en fruitcompote door elkaar. Schep door het meelmengsel, tot een beslag.

*Schep de abrikozen erdoor.

*Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de muffins in het midden van de oven in 30 minuten gaar en bruin.

Geschreven door : Joke Boon