logo boonappetit

Recensie Bistro Manon + een heerlijk bloemkoolrecept

Recensie Bistro Manon + een heerlijk bloemkoolrecept

Recensie Bistro Manon + een heerlijk bloemkoolrecept

Toen ik in het kookboek Bistro Manon begon te lezen dacht ik meteen: wát knap! Auteur Manon Proper kreeg 5 kinderen in krap twee jaar tijd: een tweeling én een drieling. De kinderen zijn nog jong, het gezin woont in Boedapest en Manon schreef een kookboek: waarbij plezier in lekker, gezond eten zonder al teveel moeite centraal staat.

Mijn bewondering komt voort uit het feit dat ik, toen mijn kinderen klein waren, voornamelijk scheel van vermoeidheid zag en mijn kinderen meestal erg onder de vlekken zaten. Zowel moeder en kinderen zien er in Bistro Manon monter, stralend en frisgewassen uit.

Manon Proper schreef Bistro Manon dagelijkse inspiratie voor het hele gezin. (Uitgeverij Good Cook, 25,95 euro) een kookboek geïnspireerd op haar dagelijks leven, waarin ze vijf kritische kindermonden moet voeden in wat zij noemt een ‘mini bistro’. Manon gaat ervan uit dat speciaal kindereten, lees: gepureerde smakeloze prakjes, niet nodig zijn en dat je je kinderen ook aan kunt leren dat te eten wat jij lekker vindt. Uiteraard rekening houdend met al te pittige en scherpe zaken.

Het levert een uiterst sympathiek en zeer bruikbaar boek op, waarvan de toon erg prettig is.

De gerechten spatten door het enthousiasme, fraaie styling en fotografie van het blad af. Ook krijg je suggesties hoe je een gerecht met andere gerechten uit het boek kunt combineren.

De recepten zijn ingedeeld in hoofd- en bijgerechten. Zodat je flexibel alles met elkaar kunt combineren. De recepten zijn voor elk wat wils: met of zonder vlees, Oosters of mediterraan en een flink aantal basisrecepten. Ik noem: bieten-wortelsoep, Vietnamese gehaktballetjes, pasta bolognese, chili met of zonder carne, gekookte rijst met gestoomde doperwtjes, couscous met courgette en geroosterde amandelen of de geroosterde bloemkoolroosjes, uit het hoofdstuk bijgerechten dat ik maakte. Simpel om te maken en mijn man en ik (de kinderen zijn de deur uit) aten zo samen een hele bloemkool op.

Ik deel het recept met je (de bloemkool is goedkoop op het moment).

 

Geroosterde bloemkoolroosjes

Voor 4 personen

1 grote of 2 kleine bloemkolen in kleine roosjes, evt. kern en steel in kleine blokjes

2 el olijfolie

1 ½ tl zoete gerookte paprikapoeder

1 tl ras el hanout

½ tl gemalen komijn

½ tl gemalen kurkuma

¼ tl zoutvlokken, plus evt extra

*Verwarm de oven voor tot 200 graden.

*Doe de bloemkool in een mengkom. Roer de olijfolie, het gerookte paprikapoeder, de komijn en de kurkuma door elkaar en schenk het mengsel over de bloemkool. Schep goed om zodat de bloemkoolstukjes rondom bedekt zijn.

*Stort de bloemkool op een bakplaat en verdeel regelmatig. De stukjes moeten niet tegen elkaar aan liggen. Strooi de zeezoutvlokken eroverheen.

*Rooster de bloemkool +/- 15 minuten in de oven. (De precieze tijd is afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes.) Kijk af en toe even of de bloemkool niet te donker wordt. De randjes van de bloemkoolroosjes horen bruin te worden. Proef of de bloemkool eventueel nog een snufje extra zout nodig heeft.

Geschreven door : Joke Boon