logo boonappetit

Vegan Comfort + recept voor heerlijke miso-linzenstoof

Vegan Comfort + recept voor heerlijke miso-linzenstoof

Vegan Comfort met heerlijk recept voor miso-linzenstoof

 

Door er met regelmaat op social media over te berichten, bouwde ze de spanning langzaam op. Milou van der Will schreef Vegan Comfort, plantaardig comfort food met Oosterse smaken. (Uitgeverij Good Cook, 30,95 euro)

Milou van der Will heeft een zeer aangename schrijfstijl waarin humor een rol speelt. Dat weet ik van haar eerdere werk: Vegan East(2020) en Vegan summer(2021), waaruit ik de supersnelle satésaus heel vaak maak.

Ze heeft een Indische opa en zodoende is ze met lekker kruidig eten opgevoed. Helaas bevatten veel gerechten uit de Indische keuken vlees of andere dierlijke producten, een probleem voor Milou die vegan eet.

Dat moest ook anders kunnen bedacht en besloot ze. Geen dierlijke ingrediënten zónder daarbij op smaak of structuur in te boeten. Op haar site Thegreenchopstick.com begon ze haar vegan Oosterse recepten te delen. En nu is daar haar derde boek, dat ze ook zelf fotografeerde naast het opvoeden van drie kleine kinderen. (Ik noem dit omdat ik dat altijd zo immens knap vind, en de tijd dat mijn kinderen klein waren nog vers in het geheugen ligt.)

In Vegan Comfort krijg je echt comfortfood voorgeschoteld in hoofdstukken genaamd: noedels die je ook zelf kunt maken, curry’s, tofu (ook om zelf te maken) extra troost: denk aan paddo rendang of aubergine smoor, buns, dumplings & snacks: onder andere bietenpickledumplings, zoet waarbij je dit is geen boterkoek kunt bakken en  cozy en cheers, waarbij je een winterse gin tonic of mango bier geserveerd krijgt. Het is een boek dat heerlijk past bijvoorbeeld bij die dagen dat je een beetje koud en nat thuiskomt en in je oude joggingbroek op de bank wil ploffen, met een bord of kom warm troostvoer.

Uit het hoofdstuk troost maakte ik de miso-linzenstoof omdat ik zo van peulvruchten hou en benieuwd was naar deze variatie. En echt het was ontzettend lekker écht comfortfood! Ik deel het recept met je.

Miso-linzenstoof met pastinaakpuree uit Vegan Comfort

Een recept met zowel misopasta als ontbijtkoek als ingrediënt, ik lijk wel gek geworden. Maar deze stoof geeft de aai over je bol van vroeger, verwarmt je ziel en is er een voor het hele gezin. Klinkt lang zo gek nog niet, toch? Hoe was jouw dag?

BEREIDING 25 MINUTEN - VOOR 2 PERSONEN

Ingrediënten

  • 300 g pastinaken, geschild
  • 1 el olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 knoflooktenen, fijngesneden
  • 1 el lichte misopasta (shiro)
  • 1 daun salam (Indonesisch laurierblad, toko)
  • 250 g shiitakes, grofgehakt, kleintjes heel
  • 2 el tomatenpuree
  • 300 ml groentebouillon
  • 60 g ontbijtkoek (2 plakjes)
  • 2 el plantaardige margarine
  • 2 el olijfolie
  • 400 g linzen (uit blik, uitgelekt)
  • 1 handje verse kervelblaadjes, fijngesneden, ter garnering (optioneel)

Snijd de pastinaken in stukjes. Doe in een pan met zoveel water dat de pastinaak net onder staat. Voeg een 1/2 theelepel zout toe en breng aan de kook. Laat zo’n 15 minuten zachtjes koken. Prik om te checken of de pastinaak gaar is. Giet af – bewaar een glaasje kookvocht.

Maak tijdens het koken van de pastinaak alvast de stoof. Verhit de olie in een pan waar een deksel op past en fruit daarin de ui met de knoflook en een snuf zout aan. Voeg de misopasta en daun salam

toe en daarna ook de shiitakes. Bak 2 minuten.

Voeg nu de tomatenpuree en groentebouillon toe en verkruimel de plakjes ontbijtkoek boven de pan. Laat met gesloten deksel zo’n 10 minuten pruttelen.

Stamp de pastinaken tot puree met wat van het achtergehouden kookvocht en spatel er vervolgens de margarine, olijfolie, peper en zout doorheen.

Voeg de linzen toe aan de pan, roer door. Proef, breng eventueel nog meer op smaak met zout en peper.

Serveer de stoof met de pastinaakpuree. Garneer eventueel met verse kervel.

Geschreven door : Joke Boon