logo boonappetit

Nootje en een lekker recept voor macadamia’s

Nootje en een lekker recept voor macadamia’s

foto: Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

 

Nootje en een lekker recept voor macadamia’s

 

Tijdens de presentatie van Nootje, een boek met 70 notenrecepten van amandelpasta tot pistache ijs door Pascalle Bonnier en Mathijs Kok (Carrera Culinair, €19.99) dronk ik mijn eerste kokosnoot. Meteen bij binnenkomst kregen we een kokosnoot met een rietje daarin. Al snel stond ik bijna als vanzelf naast de tafel met hapjes. En daar prijkte een grote schaal met ovengebakken macadamianoten met rozemarijn, knoflook en zeezout. Ik nam er een en toen bleef ik eten, zo lekker vond ik ze. Ik moest ergens anders gaan staan omdat ik anders die schaal zo leeg had kunnen eten. Er stond nog meer lekkers op die tafel, allemaal gemaakt naar de receptuur uit het boek. Zoals zoete pecannootjes, walnotenpesto, pistachenotenpanbrood met olijven en kappertjes, een pecannoten-pepertapenade en droge amandelnootdressing wat vergelijkbaar is met dukkah.

Ik vroeg Mathijs en Pascalle hoe dat nu toch komt bij noten dat je er één neemt en dan door blijft eten. Het antwoord was zowel logisch als verrassend: in vroegere tijden toen we nog jager-verzamelaars waren en voedsel schaars was waren noten een goede bron van voedingstoffen en vetten. Het was dus slim om daar voldoende van te eten zodat je een reserve opbouwt.

Nootje is de opvolger van het eind januari 2015 (!) verschenen Havermoutje waar ik groot fan van ben. Mooie pure recepten, prachtig gefotografeerd en vormgegeven. En alles doen ze zelf wat sowieso al respect afdwingt. Nu is daar volgens hetzelfde principe als Havermoutje hun tweede boek: Nootje, met daarin een hoofdrol voor noten. Noten zijn gezond en veelzijdig. Voorin het boek wordt eerst ingegaan op de vraag wat noten nu precies zijn, welke voedingstoffen ze bevatten, welke soorten er zijn en technieken. Hier lees je alles over het bewerken van noten zoals branden, roosteren, wellen, blancheren, frituren en zelfs extraheren om bijvoorbeeld amaretto te maken. Heel fijn is dat bij elke noot de smaak en structuur wordt beschreven. Bij macadamia’s lees ik dat deze uit Australië afkomstige noot als enige noot omega 7 onverzadigde vetzuren bevat. En dat dit vetzuur ervoor zorgt dat je minder trek krijgt en je vetstofwisseling verhoogt zodat de vetopslag vermindert. Kijk dat zijn louterende woorden na een halve schaal macadamia’s.

De receptuur is bijzonder origineel en vernieuwend. Bij elke bladzijde denk ik: dat ga ik maken, om bij de volgende bladzijde alweer hetzelfde te denken. Bij het ontbijt spreken de hazelnootpofjes (een soort zelfgemaakte luchtige ontbijtgranen) en de walnootknotsjes mij erg aan, bij de drankjes de hazelnoot-chocolademelk, de Braziliaanse paranotenlimonade en de pistachenotenmelk die heilzaam zou zijn bij keelpijn. Bij smeersels lijken de friszure paranootroom en kastanjenotenknäckebrödjes me wel wat. En bij de koffie lijken de chocoladenotenkuipjes me erg lekker, bij de lunch een snee cranberry-paranotenpanbrood waarvoor je niet hoeft te kneden, of een kastanjenotenpannenkoek met falafel: kortom voorlopig ben ik nog niet uitgenoot. En wat helemaal fijn is: de herfst is echt een seizoen voor noten.

Ik geef je het recept van die lekkere macadamia’s waar ik niet vanaf kon blijven.

Macadamianoten met rozemarijn

voor 150 gram

150 gram macadamianoten

2 el olijfolie

2 el rozemarijn (gedroogd)

2 tl grof zeezout

2 teentjes knoflook

*Verwarm je oven voor op 175 graden Celsius.

*Meng in een kom de macadamianoten met de olijfolie, rozemarijn en het zeezout.

*Hak de knoflook in grove stukjes.

*Bekleed de bakplaat met bakpapier, spreid de noten erover uit en bestrooi ze met de knoflook.

*Rooster de macadamia’s 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

Geschreven door : Joke Boon