logo boonappetit

Een vooruitblik: koken vanuit je luie stoel

Een vooruitblik: koken vanuit je luie stoel

Een vooruitblik: koken vanuit je luie stoel

 

Onlangs deed ik mee aan een masterclass wecken die georganiseerd werd door Fissler. Hierbij kregen wij ook een voorproefje van het allernieuwste op kookgebied: Digital Cooking voor de snelkookpan. Dit onder de noemer: koken vanuit je luie stoel.

Ik heb het gezien en tijdens de masterclass ook kunnen ervaren: het kan echt. Met de speciaal door Fissler ontworpen Vitacontrol. Dat is een digitaal apparaat dat je aansluit op een snelkookpan en via een app bedient. De app kun je downloaden voor de smartphone of tablet. Deze app laat je tijdens het gehele kookproces zien hoe het met je gerecht in de pan gaat. En de app bevat daarnaast ook een database met recepten die telkens aangevuld wordt.

Het werkt zo: je bereidt het gerecht voor in de pan. Zo maakten we een Hollands stoofpotje dat heerlijk mals was in slechts 30 minuten. Nadat we het vlees en de uien kort hadden aangeschroeid werden de andere ingrediënten toegevoegd en werd de pan gesloten waardoor deze op druk kon komen.

Die druk van een snelkookpan is wat veel mensen angst aanjaagt. Ik vond het grappig om van de andere deelnemers te horen dat zij dezelfde ervaring hadden als ik: wij hadden toen ik klein was een snelkookpan en als mijn moeder die ging openen moesten we allemaal uit de keuken. De lichte paniek die mijn moeder telkens overviel maakte dat wij als kind dachten dat een snelkookpan een hoog ontploffingsgehalte had. Niets is minder waar. Ook dit onderdeel komt uitgebreid ter sprake tijdens de masterclass: als de druk te hoog wordt, hetgeen je zowel op de app als op een knop op de pan kunt zien, dan zet je heel eenvoudig de warmtebron lager. Of je laat een pufje stoom ontsnappen. De pan kan op elke warmtebron. Door zijn dikke bodem trekt hij niet krom dus er kan gewisseld worden tussen alle bronnen, ook inductie.

Behalve stoofvlees hebben we ook geweckt in de pan, en dat gaat razendsnel. Het voordeel van wecken is dat je gerechten lang kunt bewaren zonder dat de smaak en kwaliteit achteruit gaan, zoals je dat soms bij invriezen hebt.

De kooktijdentabel die bij elke pan geleverd wordt laat zien dat ook op het gebied van peulvruchten veel tijdwinst valt te behalen: zo worden grote witte Limabonen in 10 minuten gaar, iets dat zeker een uurtje vraagt in een gewone pan. Of een pan goulash die in 15-20 minuten op tafel kan staan.

Ik ben mijn angst voor de snelkookpan kwijt en vindt het nieuwe koken echt iets voor nu: gerechten die smaken alsof ze heel lang hebben staan pruttelen in korte tijd klaarmaken terwijl je onderwijl lekker iets anders doet.

De Fissler Vitacontrol Digital is te koop bij de kookwinkels en verkrijgbaar in diverse afmetingen. Vanaf €569,-.

www.fissler.nl

Geschreven door : Joke Boon