logo boonappetit

Ontbijten: het mooiste moment van de dag (gastblog)

Ontbijten: het mooiste moment van de dag (gastblog)

Ontbijten: het mooiste moment van de dag (gastblog)

 

(Toen ik net lekker in All-day breakfast wilde gaan lezen zei mijn dochter Eva, die bij ons thuis hét ontbijtmonster is: ‘Óh laat eens zien’. Vervolgens duurde het lang voordat ik het boek weer terug kreeg. Ze was zo enthousiast dat ik zei: schrijf jij dan ook maar een blog!)

en dat is deze:

Het ontbijt is mijn favoriete moment van de dag. Het liefst eet ik een grote bak fruit met kwark, havermout en noten. Een tijd geleden werd aan mij gevraagd wat ik zou kiezen als ik mijn hele leven nog maar één ding zou mogen eten. Hoewel ik er niet aan moet denken mijn hele leven hetzelfde te moeten eten, was de keuze voor mij snel gemaakt: mijn ontbijt. Wanneer ik ’s avonds in mijn bed lig, kan ik me oprecht verheugen op mijn ontbijt de volgende dag. Havermoutpannenkoeken, pap met kokosmelk of gewoon mijn gewone bak kwark: een beter begin van de dag is er voor mij niet. Het eten van deze dingen beperk ik dan ook niet alleen tot het ontbijt. Vaak neem ik yoghurt met havermout en gedroogd fruit mee naar mijn colleges, en de reacties die ik hierop krijg van vrienden zijn soms verbazend. ‘Lekker aan het ontbijten?’ hoor ik vaak als ik tussen de middag mijn bakje en lepel tevoorschijn tover.
Gelukkig zijn er ontelbaar veel variaties mogelijk die je voor het ontbijt, of zoals ik, de hele dag door, kunt eten.

Ontbijten is hip en deze trend merkte ook Denise Kortlever op. In haar boek All-day Breakfast beschrijft ze de heerlijkste recepten, van cheddarbiscuits tot de welbekende havermoutpap, en van quinoa salade met spinazie tot kwarkbolletjes. Alles is mogelijk, en het ene recept ziet er nog lekkerder uit dan het andere. Want ervoor zorgen dat het eten er smakelijk uitziet, dat heeft Denise ontzettend goed gedaan. Wat een talent heeft zij, als ze het hele boek zelf heeft geschreven, vormgegeven én gefotografeerd. Door de lichte kleuren en strakke vormgeving straalt het boek een soort rust uit die goed past bij het ontbijt, zonder ook maar een tikkeltje saai te ogen. Om te ondervinden of de recepten in het echt net zo lekker zijn als op de foto, wilde ik graag een gerecht uit het boek klaarmaken. Maar met zoveel lekkers was dat lastig kiezen! Uiteindelijk is mijn oog gevallen op de ‘kersen-kruimel havermout’, een soort kruimeltaart met kersen waar je je vingers bij aflikt. Hieronder volgt het recept, en ik kan je garanderen: het is niet zo lekker als het eruitziet op de foto’s in het boek. Het is nóg lekkerder!

Nodig voor 3-4 personen:

80 gram havermout

0,5 tl bakpoeder

230 ml (amandel)melk

1 ei

1 el kokosolie of boter, gesmolten

3 el honing

1 tl vanille-extract

200 gr kersen, ontpit

Voor de kruimellaag:

3 el havermout

2 el amadelmeel

1,5 el kokosolie (zacht, maar niet gesmolten)

1,5 el kokosbloesemsuiker

30 gram amandelen, grofgehakt

Extra: ovenschaal van 12 x 17 cm, of 2 kleine schaaltjes (doorsnede 10 cm)

Recept:

Verwarm de over voor op 180 ⁰C. meng de havermout, bakpoeder en een snuf zout in de kom. Meng de melk, het ei, de kokosolie, 2 eetlepels honing en vanille in een andere kom. Giet het melkmengsel bij de havermout en roer goed door, schep alles in de ovenschaal.
Meng de kersen met de rest van de honing en verdeel ze over de havermout.
Wrijf alle ingrediënten voor de kruimellaag met je vingers tot grove kruimels. Verdeel de kruimels over de kersen. Zet de schaal 35 tot 40 minuten in de oven, of tot de havermout goudbruin is. Het gerecht wordt iets steviger bij het afkoelen.

All-Day breakfast. Het allerlekkerste ontbijt- en brunchboek . Denise Kortlever. (Uitgeverij Spectrum, €20.00 .

Geschreven door : Joke Boon