logo boonappetit

De vrolijke tafel

De vrolijke tafel

De vrolijke tafel

 

In tien jaar tijd schreef Karin Luiten, voor velen bekend als Koken met Karin, liefst tien kookboeken. Behalve dat dit een prestatie van formaat is (een kookboek schrijven is een enorme klus) heeft zij daarmee ook iets ontketend. Karin zette het koken zonder pakjes of zakjes op de kaart. Zij liet zien hoe je zonder kant en klare pakjes en zakjes, eenvoudig, snel en veel lekkerder alles zelf kookt.

En nu is daar het tiende boek met een heel feestelijk thema: De vrolijke tafel. Feestrecepten voor elke dag. Karin Luiten. (Uitgeverij Nw Amsterdam t/m december €24.99 , daarna € 29.99)

De vrolijke tafel is een boek vol feestrecepten dat laat zien dat etentjes met meer dan vier mensen geen stress hoeven op te leveren, maar louter smakelijk plezier. Want samen eten met meer mensen is leuk en dit zouden we daarom veel vaker moeten doen. In De vrolijke tafel worden allerlei feestjes gevierd. Zo is er de Vrijmibo (vrijdagmiddagborrel), de Italiaanse pastaparty, Tempo Doeloe, spicy Indiase gerechten in het hoofdstuk Curry Night, kleurige oranje gerechten in Oranje boven, vieren we en Verjaardag of een vrolijke Kerst. In totaal zijn er 14 verschillende thema’s die allemaal feestelijk zijn. Aan de hand van heerlijke en vooral kleurrijke gerechten geschikt voor 2-10 personen of meer, toont Karin aan dat koken voor meerdere mensen leuk is en geen stressvolle bezigheid.

Tijdens een lunch aan een lange tafel bij haar thuis, toonde Karin relaxed aan dat een lunch met 16 mensen lekker, gezellig en vrolijk is. We kregen tijdens de lunch heerlijke gerechten uit het boek voorgeschoteld zoals hartige madeleines met roquefort, freekehsalade met burrata, fleurige bloemkool-paprikasalade, venkelsalade met sinaasappel en hazelnoot, en prachtige gelebietensalade. Ook de poulet aux olives et vin blanc was heerlijk, de begeleidende pommes de terre persillées (aardappeltjes met peterselie) waren zo lekker, dat wie de laatste mocht nog een hele strijd werd. (Ik deel onderaan dit blog het recept met je.)

De vrolijke tafel is niet alleen het tiende boek maar ook een ander boek: het formaat is anders dan de voorgaande boeken en er staan veel meer sfeerfoto’s in, die het feestelijke onderstrepen. Dit boek heeft niet alleen een groter formaat, het heeft ook een volwassen uitstraling. Niet alles is overigens aan een metamorfose onderworpen: de receptuur zoals we die van Karin kennen is nog steeds foolproof, uiterst maakbaar en erg origineel. Fijn is dat er van kant en klaar producten een zelf maak variant wordt gegeven: bijvoorbeeld van Pimmetjes, cakejes met sinaasappelvulling en een knapperig chocoladelaagje.

De vrolijke tafel voorziet in een behoefte en is hét recept is voor heerlijke feestelijke dagen. Om vrolijk van te worden!

Recept Pommes des terre persillées

500 gr geschrapte krieltjes (of in de schoongeboende schil, dat kan ook)

1 klein bosje platte peterselie

1 knoflookteen

1 klontje boter

zout

Kook de krieltjes in +/- 5-10 minuten in water met zout, check met een mespuntje of ze gaar zijn. Hak intussen de peterselie en knoflook samen fijn. Giet de aardappels af en hussel meteen om met dit mengsel plus een klontje boter.

Geschreven door : Joke Boon