logo boonappetit

Over Rot is heerlijk om te lezen

Over Rot is heerlijk om te lezen

Over Rot is heerlijk om te lezen

 

Bijzonder en tegelijk ook stoer: een boek dat over eten gaat in sober zwarte cover aanbieden met de titel Over Rot, het handboek voor fermenteren. Meneer Wateetons deed het: een boek over alle facetten van het fermenteren schrijven en het gewoon bij zijn naam noemen: rot(ten). Want dat is fermenteren in feite: ‘het veranderen van voedsel met behulp van micro-organismen om het lekker, houdbaar of beter verteerbaar te maken’. Zonder er bij stil te staan eten en drinken we de hele dag al veel voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn, zoals koffie (!), yoghurt en kaas.

Het boek, dat een groot aantal recepten bevat, wordt op de cover een handboek genoemd. Dat is een juiste omschrijving want er staat heel veel informatie over het zelf fermenteren van groenten, dranken, vlees, vis en eieren, zuivel, bonen, noten, zaden en granen en azijn in. Dit boek behandelt alle aspecten van fermenteren; waarom we het zouden doen (gezond en zelf gedaan zoveel lekkerder) en hoe we dat moeten doen. ‘Fermenteren is toveren. Met die ene onzichtbare microbe succesvol de andere te lijf gaan... droge saaie gerstkorrels omtoveren tot een sprankelend biertje, het is niets minder dan fucking magic.’

De uitleg is grondig (doet soms denken aan de natuurkunde les van weleer, nu met een leraar die het wél kan uitleggen) en op een bijzondere toon; de schrijfstijl van Meneer Wateetons is heerlijk, vermakelijk en erg eigen. Het doet me aan Fokke en Sukke denken. De slotpassage in de disclaimer gaat wat mij betreft geschiedenis schrijven als leukste slotzin. Ik glimlach terwijl ik ook grondig geïnformeerd word. Want ondanks de humor die er in zit, laat het zien dat Meneer Wateetons net als in zijn eerdere werk (Over Worst 2011 en Over Rook 2014) echt in de materie is gedoken. Geïllustreerd met tekeningen wordt duidelijk dat wie een beetje handig is geen dure spullen aan hoeft te schaffen maar met een bouwemmer, een conservenpot en een boormachine heel makkelijk zelf een waterslot aanbrengt. Telkens wordt aan de hand van een stappenplan: benodigdheden, ingrediënten bereiding, tips en variaties, het proces voor een te fermenteren gerecht gegeven. Dit wordt voorafgegaan door informatie over het fermenteren van bijvoorbeeld groenten in het algemeen. Alle valkuilen worden ook besproken. Net zoals waar je alle ingrediënten (zoals de startculturen et cetera) en hulpmiddelen kunt kopen. Wie vervolgens werkt volgens ‘de wetten van Wateetons’: werk schoon, meten is weten, houd een logboek bij, et cetera kan niets gebeuren.

Ik zelf ga beginnen met de gefermenteerde citroenen, daar heb ik alles voor in huis. En zoals dit boek belooft: zelf gemaakt is veel lekkerder.

Over Rot, het handboek voor fermenteren Meneer Wateetons. (GoodCook €29.95)

Geschreven door : Joke Boon