logo boonappetit

Mr Wilkinsons simpele seizoensalades

Mr Wilkinsons simpele seizoensalades

Simpele – maar ó zo heerlijke- seizoensalades mét recept

 

Eind mei van het afgelopen jaar werd tijdens een feestelijk en bovenal smakelijke avond in de oude Citroën garage in Amsterdam de najaarsaanbieding van uitgeverij Carrera Culinair gepresenteerd. Dat gebeurde door uit elk van de negen in het najaar te verschijnen boeken een gerecht te serveren. Ik was te voeg, en omdat keukens een welhaast magische aantrekkingskracht op mij hebben, bond ik mijn schortje voor en vroeg of ik soms mocht helpen. Dat kon, zo mocht ik de in de oven gepofte zoete aardappelen pellen, die vervolgens door iemand anders in prachtige dunne plakjes werden gesneden.

Die plakjes zag ik later tijdens een van de gangen terug op mijn bord: in een verrukkelijke salade uit het boek van Matt Wilkinson: Mr Wilkinsons simpele seizoensalades. Voor elke dag van het jaar. Door Matt Wilkinson (Carrera Culinair €29.99)

De salade met avocado, zoete aardappel en walnoot was kleurrijk, vol structuur en met een frisse citrusdressing. Ook mijn tafelgenoten vonden het heerlijk, waarbij vooral de intense smaak van de zoete aardappel opviel. Na afloop van de avond kreeg ik de Engelstalige versie van het boek cadeau. In de afgelopen maanden heb ik al verschillende salades uit dit boek gemaakt. En allemaal waren ze verrassend, kleurrijk, smakelijk en lekker. Wat dacht je van gefrituurde sesam-asperges met sashimi & miso, of radijsjes en chili? Dat is een heerlijk recept om radijsjes weer eens anders op tafel te zetten, of sperziebonen met honingdressing en gerookte amandelen. Behalve salades met groenten , zijn er salades met vis of vlees of met granen zodat je een complete maaltijd hebt: de verslavend lekkere udonnoedels met tuinbonen, erwten en citroendressing of de ‘’dit heb je altijd in huis’ salade van geroosterde couscous.

Het boek bevat voor elke week een salade, veel heerlijke dressingrecepten – wat dacht je van gerookte yoghurt (!) Er wordt uitgebreid ingegaan op dressings, die een salade af maken. Deze dressings worden per seizoen volgens een stamboom gegeven: een dressing en waarmee deze het best combineert. Het boek volgt de seizoenen. Grappig is dat Matt Wilkinson die een hartstochtelijk moestuinierder is ook binnen de seizoenen nuances aanbrengt: zoals vroege lente, mid-lente en late lente.

Het boek is nu vertaald en is een lust voor het oog: prachtige foto’s, mooi geïllustreerd en met fijne, persoonlijke teksten (zo geeft hij tips tegen naaktslakken voor wie zelf sla teelt).

Omdat de salade van avocado, zoete aardappel en walnoten zo lekker, kleurrijk is (en zoete aardappel poffen een vondst) geef ik het recept.

Salade recept

4 personen

2 zoete aardappelen plm 300-350 gram, schoongeboend niet geschild

1 rijpe avocado, in plakjes

1 kleine venkelknol in dunne plakjes geschaafd

2 el walnoten, fijngehakt

2 el fijngehakte augurk

1 grote hand vol veldsla

2 el dille gewassen

1 el platte peterselie gewassen

50 gram pecorino of andere harde zoute kaas

Voor de citroen walnoot dressing

Het sap van 2 citroenen

100 ml druivenpit olie

40 ml walnootolie

1 el honing, verwarmd

1 teentje knoflook geperst

*Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.

*Prik de zoete aardappelen rondom in en leg ze op een bakplaat. Rooster ze in het midden van de oven in 30-50 minuten, of tot je er met gemak een satéprikker in kunt steken. Laat de aardappelen afkoelen, pel ze en snij ze in dunne plakjes.

*Voor de dressing: klop alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met wat zout.

*Voor het serveren: verdeel de zoete aardappel en avocado over de borden. Schep de venkel om met wat van de dressing en leg dit boven op de aardappel en avocado.

*Garneer met de walnoten en de augurk. Sprenkel er nog wat dressing over.

*Meng in een schaal de veldsla, dille en peterselie. Meng met wat dressing en verdeel dit over de salade.

*Rasp er royaal pecorino over en serveer meteen.

Geschreven door : Joke Boon