logo boonappetit

Instock Cooking is aanstekelijk leuk en lekker

Instock Cooking is aanstekelijk leuk en lekker

Instock Cooking is aanstekelijk leuk en lekker

 

Er wordt veel te veel eten weggegooid. Wereldwijd wordt 1/3 van al het voedsel verspild. Eind 2013 waren vier assistent supermarktmanagers het zat om toe te moeten zien hoe elke dag onverkocht eten, dat nog prima van kwaliteit was, weggegooid te zien worden. Het idee van Instock werd geboren en dit leidde tot de begin van een avontuur dat uitmondde in twee (Amsterdam en den Haag) en mogelijk binnenkort drie (Utrecht) restaurants waar gekookt wordt met wat supermarkten over hebben en anders weg zouden doen. Dit wordt met een milieuvriendelijke auto opgehaald.

Maar er wordt niet alleen door winkels veel weggegooid, ook wij thuis kunnen er wat van. 42% Van al het eten dat weggegooid wordt, dus verspild, gebeurt bij ons, mensen thuis. Dát verminderen en terugdringen is de missie het kookboek Instock Cooking. Koken met dat wat je ‘in stock’ oftewel op voorraad hebt. En dat is vaak veel meer dan je denkt en vooral heel erg leuk én lekker.

Tijdens de perslunch ter ere van de lancering van het boek proefden we allerlei gerechten. Ik noem pickles, dat zijn op zoetzuur ingelegde groenten. Ik stond naast zo’n potje en echt dat werkt net als zoute pinda’s: ik bleef eten zo lekker, maar qua calorieën uiteraard veel onschuldiger. Rilette gemaakt van varkensbuik naar een recept van Samuel Levie, op toast afgetopt met een stukje bloemzuur. Dat is zuurkool gemaakt van bloemkool en dat intrigeerde mij nogal. Ook proefden wij rösti met gravad lax en lemon curd, maiskoekjes met tomaten-aardbeirelish en avocado en tot slot worteltaart met zoetzure wortel en bietengranité. En alles zo ontzettend lekker dat ik dacht: als dit restjes zijn dan wil ik voortaan alleen nog maar restjes.

Het boek laat zien hoe je left-overs kunt verwerken en conserveren om ze langer te bewaren en er iets lekker van te maken. Wat je vervolgens met ingelegd zuur, gefermenteerde groenten of zelf gezouten vis maakt, daar krijg je talloze creatieve recepten van. Dit boek werkt zeer aanstekelijk. Meteen na de presentatie ging ik op pad om een bloemkool te kopen. Ik had thuis nog een stuk maar dat was niet genoeg voor het recept om bloemzuur, zuurkool van bloemkool te maken. (oké, het boek doelt op restjes die je hebt en niet op bijkopen, zoals iemand op social media mij ludiek terechtwees) Meteen ging ik aan de slag en inmiddels staat er een grote pot met bloemkool te verzuren tot hij over een paar dagen met behulp van zout en gevormde melkzuren tot zuurkool is geworden. Gisteren maakte ik van een halve spitskool die zielig in een hoekje van de koelkast lag, wat wortel en een peper zes potjes atjar die nu vijf dagen op smaak staan te komen Ik kan niet wachten een potje open te maken.

Kortom Instock Cooking is een zeer aanstekelijk boek, vol leuke recepten en creatieve ideeën waar je in alle opzichten je voordeel mee kunt doen.

Instock Cooking, door Instock. Karakter Uitgevers B.V. €19.99

Geschreven door : Joke Boon