logo boonappetit

Lekker en snel met Brenda

Lekker en snel met Brenda

Lekker en snel met Brenda

Een leuk spontaan en toegankelijk boek is  Snelle Klassiekers met een twist van hutspot tot risotto en van cheesecake tot paella door  Brenda Hoff (Carrera Culinair, 25 euro)

Als kind lustte Brenda niet veel en proeven wilde ze ook niet. Dat alles is allang voorbij want in de loop der jaren veranderde zij juist in een echte lekkerbek. In 2012 begon ze haar enthousiasme dat ze inmiddels over eten had gekregen te delen op haar blog Brenda kookt. een populair en veelbezocht blog.

Nu is er een kookboek, bedoeld om te laten zien dat koken leuk is en niet moeilijk. Aan klassieke gerechten geeft Brenda haar eigen draai en dat is precies de bedoeling van koken en het gebruik van een kookboek: je eigen draai er aan geven.

Dat dit niet altijd tot een excentrieke lijst van ingewikkelde dure ingrediënten hoeft te leiden en veel tijd hoeft te kosten bewijst Brenda in tien hoofdstukken waarin veel aan bod komt. Soep, snacks, salades, pasta, ovenschotels, vlees, vis, vega en tot slot toetjes en taarten. Enkele lekkere voorbeelden zijn: gazpacho met croutons, flammkuchen met witlof en geitenkaas, Turkse pizza, open lasagne met spinazie en zalm, aardappelgratin, meatloaf of stroopwafelcake met mascarponetopping. Elk recept geeft aan hoeveel tijd je kwijt bent aan het maken. De hoofdstukken worden voorafgegaan door tips bij het koken en hoe het boek te gebruiken. In de inleiding vertelt Brenda dat ze in het nuchtere West Friesland is opgegroeid en dat zie je terug in het boek. Geen ijdeltuiterij, geen ingewikkeld gedoe: gewoon lekker toegankelijk en heel erg bruikbaar. Ook geschikt voor minder ervaren of beginnende koks.

Uit het hoofdstuk snacks maakte ik de hartige cake met olijven en zongedroogde tomaten en die was erg lekker. Hij is zowel geschikt  als hapje maar ook bij een kop soep voor een snelle maaltijd. Ik geef je het recept, en net zoals Brenda gaf ik daaraan mijn eigen twist, door zwarte olijven en feta te gebruiken omdat ik niet door de regen wilde fietsen en deze alternatieven wel in huis had.

Hartige cake met olijven en zongedroogde tomaten

voor 10 plakken

225 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd

3 eieren

100 ml olijfolie

75 ml melk

150 gram gruyère, grof geraspt

150 gram gemengde olijven, zonder pit, in stukjes

150 gram zongedroogde tomaten in stukjes

50 gram pijnboompitten

1 takje verse tijm. gerist

roomboter om in te vetten

peper

*Verwarm de oven voor op 160 graden, vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier.

*Klop in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met de eieren, olijfolie, melk en gruyère tot een mooi beslag.

*Roer de olijven, zongedroogde tomaten, pijnboompitten en tijm door het beslag en breng op smaak met peper.

*Verdeel het beslag over de cakevorm en bak de cake 50 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is met een houten prikker; als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

*Laat de cake kort afkoelen, stort hem op een rooster en laat hem hierop verder afkoel

Geschreven door : Joke Boon