logo boonappetit

Zelf Bonenspijs maken –recept-

Zelf Bonenspijs maken –recept-

Zelf Bonenspijs maken –recept-

Bonen en peulvruchten zijn naast ‘het vlees der armen’ ook in spijs een goedkoop alternatief voor duurdere noten zoals amandelen. Voor de goedkopere versie van amandelspijs, banketspijs genaamd worden witte bonen gebruikt, al dan niet met een vleugje amandel aroma. In de goedkopere gevulde koeken, banketstaven en kerststollen worden bonen gebruikt en omschreven als ‘banketspijs’. Er wordt voor dit spijs witte bonen gebruikt, deze zijn goedkoop en vrij neutraal van smaak. Via de social media kwam er een vraag of ik een recept wist; iemand wilde iets met spijs maken voor iemand met een notenallergie en dan is bonenspijs een práchtig alternatief. Het goedkope alternatief krijgt zo opeens een mooie rol! Het recept geef ik hierbij. Spijs van amandelen moet een paar dagen op smaak komen, dat is –bijkomend voordeel- in dit geval niet nodig. Je kunt het een aantal dagen in plastic folie verpakt in de koelkast bewaren. Het laat zich goed verpakt ook prima invriezen.

Week en kook bij voorkeur zelf peulvruchten, dat is in dit geval van belang voor de structuur van het spijs en het weglaten van zout.

Nodig voor ongeveer 700 gram:

150 gram witte bonen, gewassen en in ruim koud water 12 uur geweekt.

kristalsuiker, het zelfde gewicht als de gare bonen

½ ei losgeklopt

1 el citroensap

1 tl amandelaroma

snufje zout

*Kook de geweekte witte bonen met het weekwater, eventueel aangevuld met nog wat extra water, zonder zout, gaar in plm 30-45 minuten. Afhankelijk van de soort en bewaarcondities kan dit erg verschillen, controleer tussentijds. De bonen moeten gaar maar nog stevig zijn. Giet ze af in een bolzeef en spoel ze met koud water af. Laat ze goed uitlekken.

*Weeg de bonen en meet een zelfde hoeveelheid suiker af. Doe de uitgelekte bonen, de suiker, het citroensap, een snufje zout en het amandelaroma in de kom van de keukenmachine en pureer tot een dikke pasta waar nog iets structuur inzit.

*Gebruik zoals amandelspijs. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

 

foto: Simone van den Berg 

Geschreven door : Joke Boon