Crackers: die bak je lekker zelf

Crackers: die bak je lekker zelf

Crackers: die bak je lekker zelf

Een cracker is typisch zo’n product waar je nooit over nadenkt, althans zo vergaat het mij. Toch is een cracker een van de lekkerste dingen die je bij plots opkomende trek even snel kunt maken. Lekker met kaas bijvoorbeeld, of gewoon zo. Knapperig, vullend maar niet té; ideaal als tussendoortje. Crackers kun je in veel soorten kopen en de meesten van ons zullen een pak in huis hebben. Maar crackers kun je natuurlijk ook heel goed zelf maken. Voordeel daarvan is dat ze zoveel lekkerder zij en is dat het een leuk, niet al te tijdrovend werkje is.

Veel verschillende soorten crackers om zelf te maken zowel hartig en zoet. Daarvan staan er liefst 34 recepten in Crackers, Huisgemaakt, 34 knapperige recepten van Seu Quinn. (€9.95 uitgeverij Becht). Dit is, hoewel bescheiden vaan formaat, een compleet boekje. De ingrediënten; meelsoorten, zaden, hoe je het deeg dun uitrolt en hoe je de perfecte cracker bakt (bijvoorbeeld door het deeg niet teveel te bewerken), komen allemaal aan bod alvorens we gaan bakken. Een basisrecept voor een cracker met zout vormt de aftrap. Daarna volgen er verrassend leuke soorten zoals, crackers met een smaakje: met gerookt zeezout, Parmezaan en peper, knoflook en tijm of matzes. Het ongerezen brood dat traditioneel op het Joodse paasfeest gegeten wordt. Mij lijken de kaascrackers met zaden en pitten, Japanse crackers met rijst en sesamzaad, cashewcrackers, notencrackers, kaascrackers, speltcrackers met dadels, sesamcrackers met cashewnoten en dadels, of de chocoladecrackers met karamel en gezouten boter beslist een reden om het schortje voor te binden. Het laatste recept in dit boekje is voor de heerlijke Spaanse zoete cracker met olijfolie. Die zijn zo geweldig lekker, daar hoef je niets op of bij te eten en ze zijn zo gemaakt. (Leuk om met de kinderen te doen tijdens een druilerige vakantiedag.) Ik geef je het recept.

Zoete crackers met olijfolie

190 gram tarwebloem, 100 gram fijne kristalsuiker, 3 el sesamzaad, 1 volle el anijszaad, 1 tl bakpoeder, ½ tl zout, 125 ml olijfolie, 60 ml ijswater, 1 eiwit, tot schuim geklopt.

*Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng in een kom de bloem, 3 eetlepels suiker, het sesam- en anijszaad, het bakpoeder en het zout. Voeg de olie en het water, die je eerst met elkaar gemengd hebt, toe en klop alle ingrediënten totdat er een kleverig deeg is ontstaan.                              

*Vorm van dit deeg, met behulp van een lepel 8 ballen. Leg vier ervan op een vel bakpapier, met zoveel mogelijk ruimte ertussen. Leg er een tweede vel bakpapier overheen en rol het deeg uit tot ronde schijven met een doorsnede van 14 cm.

*Laat het bakpapier met de deegschijven op een bakplaat glijden. Haal het bovenste vel er voorzichtig vanaf. Bestrijk de crackers met het eiwit en bestrooi royaal met de helft van de resterende suiker. Zet de bakplaat 6-8 minuten in de oven, de randen moeten bruin zijn, het midden goudbruin. Laat de crackers op een rooster afkoelen. Herhaal de hierboven beschreven handelingen met de resterende deegballen, maar zorg ervoor dat de bakplaat helemaal is afgekoeld voordat je het deeg erop legt.