Feest voor iedereen!

Feest voor iedereen!

Feest voor iedereen!

Als een kind zegt dat hij liever niet naar een feestje gaat, omdat hij toch helemaal niks mag eten, dan raakt zo’n opmerking een moeder in haar hart. Alexandra Besel overkwam dat, met haar oudste zoon. Tijdens de presentatie van Feest voor iedereen schiet ze nog vol als ze memoreert aan wat de basis is geweest voor haar manier van koken die in dit boek te samen komt.

Al vanaf babytijd zijn twee van Alexandra’s kinderen voor veel allergisch. Hoewel zij en haar man beiden niet allergisch zijn komt dat in de familie wel voor. ‘Binnenshuis had ik het wel in de hand’, vertelt Alexandra, ‘maar de grote uitdaging lag buitenshuis bij feestjes, vriendjes, de crèche, traktaties op school en etentjes bij vriendjes of familie.’ Daarom kreeg haar zoon als hij ergens naar toe ging zijn eigen snacks, snoep of eten mee; ook om de gastvrouw niet in verlegenheid te brengen. Want dat is het ook, los van het ongemak voor het kind en de ouders, de omgeving weet zich er geen raad mee.

Naast het hebben van een voedselallergie of -intolerantie is er ook een grote groep mensen die uit overtuiging bepaalde voedingsmiddelen niet wil eten. Dat kan bijvoorbeeld zuivel- en glutenvrij, vegetarisch of veganistisch, Paleo of geraffineerde suikervrij eten zijn.

Alexandra heeft zich de materie van koken voor mensen met een voedselbeperking eigen gemaakt. Dit boek bevat naast een keur aan heerlijke recepten dan ook veel informatie. Het heeft een prettig hoog informatief gehalte, en is geschreven door iemand die weet waar ze het over heeft. Dat is fijn want wie om wat voor reden dan ook een voedselbeperking heeft of zo moet koken, heeft behoefte aan informatie.

Alexandra’s manier van koken is gebaseerd op de vier G’s:  Genieten, Gemak, Gezond en Groenten. Dat resulteert in een modulaire manier van koken die voor iedereen geschikt is. Het houdt in dat een basisgerecht opgebouwd uit verse groenten of fruit, eiwit, vet granen of zaden en een smaakmaker uit de voorraadkast, door bijna iedereen gegeten kan worden. Dat betekent dat het basisgerecht tarwevrij, vegetarisch soms veganistisch en soms glutenvrij is en dat er geen geraffineerde suikers worden gebruikt. Vanuit deze basis kan verder gevarieerd worden al naar gelang de beperking. Dat levert geweldig lekkere resultaten op die kleurrijk gefotografeerd zijn door Janine Jansen.

Feest is een breed thema, er kan op verschillende tijdstippen gefeest worden en op verschillende manieren. Dat resulteert in hoofdstukken als: vroege feesten, (denk brunch), kleine feestjes, grote feesten, wilde feesten, buiten feesten en cocktailparty’s. Dit alles wordt voorafgegaan door het hoofdstuk de basis waarin we onder andere recepten vinden voor kruidenzout, mosterd en mayonaise.

Tijdens de boekpresentatie proefde ik verschillende gerechten uit het boek; twee soorten popcorn, boekweit-amandel ontbijtkoek met noten en zaden, truffels en kweepeercompote op geitenkaas. Alles was ontzettend lekker.

Dat bewijst dat anders niet minder is en dat Feest voor iedereen écht feest voor iedereen kan zijn.

Feest voor iedereen Samen genieten van gluten- lactose- en suikervrije gerechten Alexandra Besel. Fontaine Uitgevers 19.95