Hartwood, een culinair avontuur op Yucatán, winactie

Hartwood, een culinair avontuur op Yucatán, winactie

Hartwood, een culinair avontuur op Yucatán. WINactie

Misschien herken je het: dat je ergens op vakantie bent en zo uitgerust en relaxed bent dat je ertegenop ziet om weer naar huis te gaan. Dat de plek waar je op vakantie was je zo bevalt dat je er wel zo willen wonen.

Eric Werner en Mya Henry waren op reis in Yucatán Mexico en op weg naar het vliegtuig dat hen terug zou brengen naar de hectiek van NY. Ze vroegen zich af wat er zou gebeuren als ze niet naar het vliegveld zouden gaan en gewoon in Yucután zouden blijven. Die gedachte leidde ertoe dat ze een klein jaar later hun bestaan in NY vaarwel zegden en in Tulum, gelegen op het Mexicaans schiereiland Yucatán, een nieuw bestaan opbouwden. Ze vonden een paradijselijk stuk braakliggend terrein verstoken van elektriciteit en ander modern gemak en bouwden daar een restaurant dat ze Hartwood noemden. Zonder elektriciteit, met accu’s en zonnepanelen voor het opwekken van de benodigde energie. Een restaurant dat grotendeels onoverdekt is waardoor je ‘s avonds de sterrenhemel kunt zien en de bries uit het oerwoud kunt voelen. Hier wordt gekookt op open houtvuur en gegrild, met producten uit de omgeving, zoals verse vis, groenten, fruit, kruiden en bijzondere pepersoorten. Hun avontuur en de receptuur uit het restaurant hebben ze beschreven in De keuken van Hartwood, een culinair avontuur op Yucatán.

In het boek vind je recepten uit de keuken van dit bijzondere restaurant dat inmiddels grote faam heeft verworven door zijn pure karakter. Het is – zoals ze het zelf omschrijven – een ongecompliceerde keuken  omdat de (vochtige) natuurelementen en het open karakter van het propvolle restaurant niet geschikt zijn voor gerechten die uiterste precisie of controle vereisen.

De fotografie van de omgeving en de gerechten zijn meer dan oogstrelend. Los van het feit dat je enorme trek in eten krijgt, zorgt dit boek dat je even wegdroomt en denkt aan zonnige plekken en aan een ander bestaan ergens onder de zon. Om vervolgens terug te keren naar het heden waarin je ook best heel tevreden bent. Alle ingrediënten die in de recepten gebruikt worden staan voorafgaand aan de receptuur beschreven. En dan kom je veel ingrediënten tegen die je niet zo één, twee, drie hier kunt verkrijgen, bijvoorbeeld de vele pepersoorten. Of bepaalde vissoorten. Waar mogelijk geven de auteurs zelf al een alternatief aan. Anders is speuren op internet een goed middel: op de site www.peperzaden.nl kun je de zaadjes van meer dan 250 verschillende pepers bestellen. Pepers verbouwen is niet moeilijk, en bij de viswinkel kunnen ze waarschijnlijk veel soorten uit het boek bestellen.

Ingemaakt tafelzuur en geroosterde oliesoorten zijn de kern van de receptuur, daar worden heel veel lekkere en maakbare recepten voor gegeven. De koude avocadosoep met welriekende ganzenvoet (te vervangen door dragon of venkelgroen) is een meer dan oogstrelend plaatje, of geschroeide bakbananen met honing waarvoor je de ingrediënten wel in iedere supermarkt kunt verkrijgen.

De keuken van Hartwood, een culinair avontuur op Yucatán Eric Werner en Mya Henry. (Fontaine Uitgevers, 29.95), is een genot voor de maag en de ‘mind’; de fijne foto’s, het idee, en de receptuur maken het tot een heerlijk boek.

En dat kun je winnen. Ik verloot twee exemplaren, kans maken doe je zo:

*Volg mij op twitter of op facebook

*Twitter: retweet dit blog onder vermelding van @jokeboon.

*Gebruik je Facebook: deel  dit blog.

*Ben je geen social media gebruiker en wil je toch kans maken? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv winactie Hartwood. 

Meedoen kan van woensdag 1 maart tot maandag 6 maart, ‘s avonds worden de winnaars bekendgemaakt.