Vet is lekker!

Vet is lekker!

Vet is lekker!

Bas Robben is zo iemand die je een pionier zou kunnen noemen. Jong, nieuwsgierig, onderzoekend en op zoek naar nieuwe smaken, technieken en toepassingen.

Vol bewondering lees ik in Vet (Bas Robben uitgeverij Good Cook 24.95 euro) en verbaas me over de kennis en kunde van Bas die autodidact is. Bas leidt je de vette wereld in op een heerlijke speelse toon: ‘Vet gaat over het vet dat je in je mond stopt, niet over wat er op je buik en heupen zit.’ Vet is zowel een smaak als een smaakmaker. Het boek gaat uitvoerig in op de functie en smaak van vet, de gezonde en minder gezonde kanten van vet en de verschillende soorten. Aan de hand van bereidingstechnieken, conserveren, frituren, konfijten, infusies & emulsies, bakken & ijs en drankjes geeft Bas receptuur die je met die techniek bereidt. De receptuur is deels Aziatisch (Taiwan) georiënteerd, omdat Bas regelmatig door Azië reist. Daarvoor heb je soms ingrediënten nodig die niet alledaags zijn en een bezoekje aan de speciaalzaak of toko rechtvaardigen. De gerechten in het boek hebben beslist een ‘cheffy’ uitstraling.

In conserveren lees je hoe je zelf boter, ghee, kruidenboters, gefermenteerde- of gerookte boter maakt. Ook het ouderwetse kaantje ontbreekt niet, kaantjes met zout op brood dat voert me regelrecht terug naar mijn jeugd. Verheugend vond ik ook om de receptuur voor schmaltz (kippenvet) tegen te komen dat aan veel zaken een heerlijke smaak geeft.

In frituren krijg je het recept voor het beste frituurvet, groentetempura met nori-eendenvetmayo, Sichuanese spiering of friet voor luie mensen.

Konfijten leert hoe je tomaten konfijt (dat is écht zalig) of gemakkelijke rillettes met rozemarijn maakt. Decadente chili olie, bosui olie, of gezouten sesamolie, rijst met eendenvet uit Kaohsiung, spritsen met pistachenoten of burrata met tonkamerinque, karnemelk granité en geroosterde perensap, zelf drankjes en cocktails met vet, het komt bij de verschillende technieken allemaal aan bod. De receptuur is niet moeilijk en wordt zeer helder beschreven. Achterin het boek worden minder bekende ingrediënten en waar ze te koop zijn nader toegelicht. Dat minder bekende is alleen maar leuk, zo verleg je letterlijk en figuurlijk je grenzen, kom je in speciaalzaken en leer je nieuwe smaken kennen. Ik ben daar dol op. In het hoofdstuk bakken & ijs kwam ik olijfoliekoekjes met citroen tegen. Een minder gebruikelijke manier om koekjesdeeg te maken, maar wel een die een heel erg lekker bros, krokant koekje oplevert. Ik mag het recept met je delen.

Olijfoliekoekjes met citroen

Voor 12 grote of 24 kleinere

125 ml lekkere olijfolie

1 ei

1 eidooier

150 gram donkere basterdsuiker

100 gram kristalsuiker

300 gram (Zeeuwse) bloem

Merg van 1 vanillestokje

2 el fijne rasp van een biologische citroen

½ tl baksoda

½ tl zout

*Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Meng in een kleine kom de olijfolie, het ei, de eidooier en 1 eetlepel water door elkaar met een vork. Meng daarna in een grote kom de overige ingrediënten door elkaar. Giet het vloeibare mengsel daarbij.

*Meng tot een kruimelig deeg dat goed gemengd is, meng niet te lang.

*Vorm koekjes, door balletjes te rollen, deze op de bakplaat te leggen en iets plat te drukken.

*Bak ze afhankelijk van de dikte in 14-18 minuten. Tijdens het afkoelen worden ze nog wat harder, dus bak ze niet te lang.

De koekjes zijn volgens Bas lauwwarm het lekkerst, ik vond ze eenmaal afgekoeld ook nog érg lekker.