TIME + recept voor gepofte aardappel met forel

TIME + recept voor gepofte aardappel met forel

TIME + recept voor gepofte aardappel met forel

Het was een van de eerste slechte dagen aan het begin van deze herfst toen ik mezelf met Time, een jaar en een dag in de keuken van Gill Meller, (uitgeverij Good Cook 23,99 euro) in een luie stoel nestelde. En toen overviel me een heerlijk, knus en behaaglijk gevoel. Dat komt in de eerste plaats door de prachtige warme fotografie in Time. Ramen die beslagen zijn door de kou buiten en de warmte van binnen. Die beslagen ramen, waarin met een hand een klein kijkgaatje is gewreven zodat je naar buiten kunt kijken. Foto’s van keukens, die niet de gelikte, gestylde keukens laten zien maar keukens van echte mensen en die net zo rommelig zijn als mijne. Foto’s van ingemaakte potten jam en ander lekkers om de op handen zijnde winter door te komen. Foto’s van kachels waar een pan eten op staat. Ik blijf hier zo lang bij stilstaan omdat het iets met me deed. Het brengt een tijd en een sfeer omhoog die soms vervlogen lijkt. Ik voelde een soort nostalgie, een bij mijn moeder thuis zitten naast de grote kachel en uren lezen terwijl het buiten rotweer is. En daarna lekker eten. Gill Meller herinnert zich van alle keukens uit zijn jeugd vooral dat het leven zich daar afspeelde en daar koestert hij warme herinneringen aan.

Nu doet het Time onrecht aan om te suggereren dat het alleen maar om herfst en wintergerechten gaat. Integendeel. In Time komen alle seizoenen aan bod. In het ritme van de dag: ochtend, middag en avond. Telkens aan de hand van de seizoenen. Tussendoor en bij de inleidende tekst van een recept bespiegelingen over wat tijd is en met je doet. Dat is heerlijk om bij weg te mijmeren in een grote stoel. Want schrijven kan Gill Meller beslist. Zoals deze laatste zinnen bij een middag in de lente:

Ik voel me beter als ik iets kook

Op een warme dag

Als we niet delen, zal ik de enige zijn die het zich herinnert.

De essentie van koken in een notendop. Wie uit zijn luie stoel komt en de keuken ingaat die staan heerlijke, huiselijke comfort recepten te wachten. Ik noem: granola van boekweit en havermout, witte bonen in tomatensaus, in de oven gebakken eieren met spek, room en tijm, rabarber met bloedsinaasappel, geroosterde amandelen, honing en yoghurt, kokkels in boter en bieslook, rivierkreeftsalade met radijs, appel, maanzaad en zure room, tomaat-ansjovistaart met geitenkaas, marjoraan en chilipeper of hartige taart met bospaddenstoelen. Ik maakte al prei aardappelsoep, die erg lekker was en gepofte aardappel met gerookte forel, rode ui, mierikswortel en bieslook. Omdat ik geen gewone pofaardappelen in huis had en het regende nam ik grote zoete aardappelen. Het was heerlijk, ik deel het recept met je.

Recept voor gepofte aardappel met gerookte forel, rode ui, mierikswortel en bieslook.

gepofte aardappel met gerookte forel, rode ui, mierikswortel & bieslook

Gepofte aardappels zetten de aardappel op de meest eenvoudige manier in het zonnetje. Het doorsnijden van de krokante, gepofte schil tot op het stomende, zachte aardappelkruim binnenin heeft bijna iets magisch. Als je erover nadenkt, is het de eerste keer dat de aardappel het licht ziet, en dan is hij al gekookt. Misschien smaken gepofte aardappels daarom zo goed: alle smaak zit erin gebakken. Voor dit recept bak ik hele rode uien in de schil naast de aardappels. Hetzelfde gebeurt namelijk met de uien: die heerlijke zoete smaak zit opgesloten in de schil en eenmaal gaar smaken ze fantastisch. Als je geen koudgerookte forel (zie pag. 76) kunt vinden, kun je ook koudgerookte wilde zalm of warmgerookte forel nemen.

voor 2 personen 2 grote pofaardappels zout en versgemalen zwarte peper 2 grote rode uien, met schil 4 el zure room, plus extra ter garnering 1 tl mierikswortel, fijngeraspt, plus extra ter garnering 1-2 el bieslook, fijngehakt, plus extra naar smaak 25 g boter extra vergine olijfolie van goede kwaliteit 200 g gerookte forel, in plakjes.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Was de aardappels en bestrooi met wat zout. Leg ze op een bakplaat met de hele uien. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak 60 tot 75 minuten, tot zowel de aardappels als de uien gaar zijn. Haal uit de oven, maar zet de oven niet uit.

Halveer de aardappels en schep er zo veel mogelijk kruim uit zonder dat de schil scheurt. Schep het kruim in een kom en zet de uitgeholde schillen 10 minuten in de oven, tot ze krokant zijn. Prak intussen het aardappelkruim met de achterkant van een vork of een pureestamper. Meng de zure room met de geraspte mierikswortel. Houd 1 eetlepel van dit mengsel apart voor de garnering. Meng de bieslook en de boter door het zureroommengsel en breng op smaak met flink wat zout en peper.

Haal de krokante aardappelschillen uit de oven en schep de aardappelvulling erin. Verwarm de gevulde aardappels nog 8 tot 10 minuten in de oven.

Halveer de uien met een scherp brood- of kartelmes en haal het zachte vruchtvlees eruit. Gooi de droge buitenste schillen weg. Bestrooi de uien met wat zout en peper en besprenkel met wat van je beste extra vergine olijfolie.

Leg op elk bord twee gevulde aardappels, leg de zacht geroosterde uien ertussen en verdeel de gerookte forel erover. Garneer met een lepel mierikswortelroom en wat bieslook.