Lekker snel met The Curry Guy Easy + curry recept

Lekker snel met The Curry Guy Easy + curry recept

Lekker snel met The Curry Guy Easy + curry recept

Dat je van eenvoudige ingrediënten, die op zichzelf niet spectaculair zijn, door gebruik van de juiste kruiden en kooktechnieken iets geweldigs kunt maken, dat is voor mij de magie van koken. In de Indiase keuken zijn ze meesters in deze vorm van magie. De Indiase keuken is dan ook een van mijn favoriete.

Gisteravond maakte ik een curry van kidneybonen uit The Curry Guy Easy. Omdat ik koos voor het zelf weken en koken van de bonen, was ik iets meer tijd kwijt. Maar verder stond het gerecht écht binnen no time op tafel. De bloemkoolrijst die ook in dit boek staat, serveerde ik als bijgerecht. We smulden, zo lekker was het. Ondanks dat de enorme pan voor 4 personen was, aten wij het met zijn drieën. Tussen veel bladzijden zit inmiddels zo’n klein geel plakkertje, zoveel recepten wil ik gaan maken.

Van curry’s en Indiase gerechten denk je misschien dat het veel werk is. Wie de ingrediëntenlijst bekijkt, ziet bij veel recepten dat er aardig wat ingrediënten aan te pas komen. Toch -voor wie beter kijkt- zijn het vaak dezelfde ingrediënten die gebruikt worden, maar telkens in andere hoeveelheden. Slim is om dus een keer wat in te slaan, hetgeen geen wereldreis hoeft te betekenen; want het meeste is in de supermarkt te koop.

The Curry Guy Easy, meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Dan Toombs (Uitgeverij Good Cook, 20,95 euro) is het tweede boek van deze auteur, in 2017 verscheen The Curry Guy. Dan Toombs is een Amerikaan, zonder herleidbare Indiase roots. Om de Indiase keuken waar hij verzot op is écht te leren kennen, at hij een jaar lang elke maaltijd (dus ook ontbijt en lunch) Indiase gerechten. Het resultaat is iemand die écht verstand en kennis van deze keuken heeft.

In deze Curry Guy Easy versie zijn de recepten allemaal snel en eenvoudig te bereiden. Toombs geeft een aantal recepten voor kruidenmengsel en basissauzen én tips om tijd te besparen. Dan volgen voorgerechten, topcurry’s, klassieke curry’s, visrecepten, snelle vegetarische curry’s en bijgerechten, uttapams, idli’s en dosa’s, tandoori grillen en roosteren en bijgerechten. Er staan leuke weetjes in: o.a. hoe je een rokerige bbq smaak krijgt door het gebruik van houtskool.

Van de recepten noem ik : Indiaas-Chinese zoetzure kip, en een van mijn favorieten de Mulligatawny soep, channa, garnalencurry, geroerbakte bloemkool met amandelen en kokos of mango-muntsaus. The Curry Guy Easy laat zien dat magie ook in korte tijd plaats kan vinden en is een plek in je keuken beslist waard.

Ik deel het recept van de curry met kidneybonen met je.

CURRY MET KIDNEYBONEN

VOOR 4 PERSONEN (OF VOOR MEER ALS ONDERDEEL VAN EEN MEERGANGENMENU)

 

Ik eet deze curry regelmatig als lunch, omdat het zo snel en eenvoudig is. Het is bovendien goed voor je en smaakt lekker, dus dat is mooi meegenomen. Voor het gemak heb ik in dit recept kidneybonen uit blik gebruikt. Als je zin en tijd hebt, kun je een even grote portie gedroogde, geweekte en daarna gekookte kidneybonen gebruiken voor een nog beter resultaat. Volg in dat geval de aanwijzingen op de verpakking.

 

VOORBEREIDING: 5 MINUTEN

BEREIDING: 25 MINUTEN

 

1 grote ui, fijngesneden

3 el ghee of koolzaadolie

2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)

1-3 groene chilipepers, fijngehakt (naar smaak)

1 tl komijnpoeder

250 ml passata (gezeefde tomaten) of gepureerde tomaten uit blik

2 blikken à 400 g kidneybonen, uitgelekt

zout

1 tl garam masala

vers korianderblad, gehakt, ter garnering

 

Pureer de fijngesneden ui met voldoende water in een blender tot een dikke pasta.

Verhit de ghee of koolzaadolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uienpasta toe en bak in ongeveer 15 minuten vrij donkerbruin. Roer de knoflook-gemberpasta, de gehakte chilipeper en het komijnpoeder erdoor.

Schenk de passata erbij en breng aan de kook. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen, tot de saus vrij dik is. Voeg de kidneybonen toe en verwarm in de saus. Breng op smaak met zout, bestrooi met de garam masala en de gehakte koriander en serveer.