Vis uit blik 2 + recept uit de Malediven

Vis uit blik 2 + recept uit de Malediven

Vis uit blik 2 + recept uit de Malediven

Bart van Olphen is een bevlogen man. Dol op vis en toen hij met eigen ogen zag welke misstanden er in de grote ‘visfabrieken’ op zee plaatsvonden was hij ontgoocheld. Uit liefde voor vis, de kleinschalige visserijgemeenschappen én vanuit de overtuiging dat het anders kan en moet richtte hij Fish Tales op. Een merk van visconserven, met vis die op een duurzame manier gevangen is en met oog voor de vissers. Van zijn hand verschenen diverse kookboeken over vis.

Tijdens de presentatie van Vis in blik 2 vroeg Bart van Olphen aan de aanwezigen naar de top 3 van meest gegeten vis in Nederland. Voordat ik het antwoord geef moet je eerst even het antwoord voor jezelf bedenken.

Op nummer 3 staat de visstick, op nummer twee de zoute haring en op nummer 1: tonijn uit blik.

Vis uit blik, heeft misschien niet die zelfde spartelverse klank van de vis die je op ijs koopt. Maar zo vertelt Bart van Olphen, vis uit blik en ook uit de diepvries wordt gevangen als de visstand op zijn best is en direct ingemaakt of ingevroren. Verse vis buiten het seizoen is minder goed voor de visstand. Ook hebben vissers rond de evenaar, daar waar de tonijn zwemt, vaak nog traditionele vissersmethoden met hengel en lijn waardoor er geen bijvangst is, welke bij de grote schepen dood overboord gegooid wordt. Bart wees er ook op dat er een symbool op blikjes te vinden is waardoor je kunt zien dat het met lijn en hengel gevangen is. Vis in blik is goedkoop, geef een paar dubbeltjes meer uit en dan heb je zoveel meer smaak en kwaliteit die ook nog eens goed is voor de vis en de visser.

Dat je met vis uit blik meer kunt dan een toastje beleggen of door een salade scheppen bewijst Robert Kranenborg die om het boek te lanceren heerlijke hapjes met vis uit blik heeft gemaakt. Ik noem sardine preitaart met dragon, (verrukkelijk) wentelteefje met schelvislever en krabsalade, deviled eggs met gerookte haring of tarte tatin met makreel. Niemand die na deze hapjes nog durft te beweren dat vis uit blik gewoon is.

Vis uit blik 2, meer dan 40 nieuwe recepten. Bart van Olphen, fotografie David Loftus. (Kosmos 18.50 euro) laat zien hoe veelzijdig vis uit blik is. Fijn: je kunt het lekker (lang) op voorraad hebben. Ik heb altijd wel een aantal blikjes in huis, waaronder ansjovis wat ik het liefst zo uit het blikje snaai. Ook daar staan diverse recepten van in dit boek wat opgebouwd is aan de hand van de vissoorten: tonijn, zalm, ansjovis, sardine, makreel, haring en overig: denk aan krab, mosselen en kabeljauwlever.

Naast de hapjes die ik uit het boek proefde maakte ik de pita met mas uni, een lekkernij met tonijn uit de Malediven. Pittige tonijn met kokos dat je met sla in een pita eet. Ik deed er ook nog knoflooksaus bij: zálig.

Ik mag het recept met je delen.

Pita met mas uni.

Voor 4 broodjes

½ rode ui, gesnipperd

1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt

2 limoenen, sap van 1, partjes van 1

½ tl zout

90 gram geraspt kokos (van een verse noot, anders de helft gedroogd)

½ bosje koriander (of 2 verse curryblaadjes) fijngehakt

2 blikjes tonijn in water (á 160 gram) uitgelekt (224 gram)

4 pitabroodjes

*Verwarm de voor op 180 graden. Kneed in een kom de rode ui, chilipeper, het limoensap door elkaar.

*Voeg het kokos, de koriander (of curryblaadjes) toe en meng met een lepel tot alle ingrediënten zijn verdeeld en de tonijn een fijne structuur heeft. Zet de mas uni apart.

*Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven.

Vul de pitabroodjes met wat blaadjes sla en de mas uni en serveer met partjes limoen.