Met | zonder | gluten + eenvoudig snoeprecept

Met | zonder | gluten + eenvoudig snoeprecept

Met | zonder | gluten + eenvoudig snoeprecept

Alexandra Besel, van huis uit psycholoog met een grote liefde voor eten maakte het van dichtbij mee: haar oudste zoon bleek een voedselallergie te hebben. Dat was voor haar een aansporing om lekkere recepten te ontwikkelen die hij en anderen met een beperking of allergie ook konden eten. Zij ontwikkelde hiertoe het modulaire koken wat zij in haar boek, Feest voor iedereen (2016) uitvoerig uitlegt en toepast.

Vorig jaar verscheen Met | zonder | zuivel en nu is daar Met | zonder | gluten, met liefde zonder gluten. 61 Eenvoudige glutenvrije recepten. Alexandra Besel. (Becht, 13.95 euro). Het zijn stuk voor stuk fraaie en vooral bruikbare boeken die een baken zijn voor een ieder (ouders!) die met voedselbeperkingen te maken krijgt of heeft.

Behalve dat de recepten geen gluten bevatten zijn ze vegetarisch, sommige zelfs zuivelvrij en veganistisch en bevatten ze maximaal 8 ingrediënten. Dat dit állesbehalve smakeloos hoeft te zijn bewijst Alexandra Besel met dit boek. Opgebouwd in: basisrecepten, ontbijt, lunch, tussendoortje, diner en desserts toont zij aan dat je ondanks de beperkingen lekker kan koken en eten. Via bakmixen, specerijenmixen en smaakmakers (al deze zaken bevatten als je ze kant en klaar koopt vaak gluten) gaan we naar het ontbijt, zowel de smoothiebowl als granola, zoete aardappelsneetjes of een gevulde avocado met ei laten de dag smakleijk beginnen. Tijdens de lunch eet je zelfgebakken boekweitbrood, kikkerwten flensjes of een groene pizza. Amandelduimpjes of pittige studentenhaver tussendoor, en ’s avonds kikkererwtenfondue, courgetti bolognese, bloemkool pilav of ananascurry. 

Daarnaast zijn de recepten beslist niet moeilijk te maken, dus ook de minder bedreven kok kan ermee uit de voeten. Dat bewijst het hiernavolgende recept voor tahintruffels. Want iedereen, en dan denk ik vooral aan kinderen, met een voedselallergie wil graag op zijn tijd wat te snoepen hebben. Met | zonder | gluten is een betaalbaar boek dat een échte steun kan zijn als je niet alles mag.

Ik mag het recept van de truffels met je delen.

Tahin truffels

Aantal: 20
Allergenen: sesam

 

45 g kokosmeel
60 ml ahornsiroop
250 g witte tahin

Extra: eventueel kokosrasp of rauwe cacaonibs om te garneren

Mix kokosmeel, ahornsiroop en tahin met behulp van de keukenmachine tot een stevig deeg.
Voeg eventueel een beetje kokosmeel toe als het deeg erg plakkerig is.

Vorm balletjes van het mengsel.
Rol de balletjes door kokosrasp of cacaonibs.
Bewaar in een goed afgesloten trommeltje in de koelkast.


Tip: gebruik vloeibare tahin. Kun je die niet vinden, verwarm de tahin dan zachtjes met de siroop zodat het vloeibaarder wordt.

Kokosmeel is niet hetzelfde als kokosrasp. Vervang kokosmeel eventueel door glutenvrij havermeel.