Curry: dat is altijd lekker! Met recept.

Curry: dat is altijd lekker! Met recept.

Curry: dat is altijd lekker! Met recept.

Wie aan het eind van de week in de koelkast kijkt en aangestaard wordt door groenten die nodig gegeten moeten worden weet wat er te doen staat: groentesoep of een groentecurry maken.

Althans zo vergaat het mij. Nu hoef ik (en jij) natuurlijk niet te wachten tot het opmaken van restjes: een curry smaakt écht altijd. En er zijn er zoveel verschillende dat ik het gerust elke dag zou lusten.

In Curry’s, de heerlijkste comfort food recepten. Machteld Smid. (Culinair Karakter, 9.99 euro) staan meer dan 40 recepten voor traditionele Indiase curry’s, frisse Thaise curry’s, fusioncurry’s én recepten voor bijgerechten zoals komkommersalade, naanbrood en chapati. Voorin het boek vind je receptuur voor raita een frisse salade op basis van yoghurt met groente, chutney’s en relish. En bij de dahl gerechten vind je ook rijstrecepten. Bij een enkel recept wordt uitgegaan van een kant en klaar gekochte currypasta, in de meeste gevallen maak de kruidenmix zelf. (niet moeilijk!) Dat maakt dit boek tot een compleet boek waar je een complete zelfgemaakte curry maaltijd mee op tafel kan zetten.

Behalve vegetarische curry’s krijg je ook recepten voor curry’s met vlees en vis. De foto’s wekken beslist de eetlust op.

Toen ik een halve pompoen in mijn koelkast trof en een courgette die smeekte om gegeten te worden maakte ik pompoencurry met kaneelrijst. En echt dat was zo lekker dat ik het recept graag met je deel. (Uiteraard kun je de groente in dit recept een beetje aanpassen aan jouw groentenla!)

Pompoencurry met kaneelrijst

Voor 4 personen

2 el plantaardige olie

1 grote ui, fijngesneden

5 cm verse gember, geschild

3 tenen knoflook

½ tl komijnzaad, licht geplet

1 tl kurkumapoeder

1 tl kerriepoeder

½ tl chilipoeder

450 gram flespompoen

150 ml kokosmelk

300 gram basmatirijst

3 stukjes pijpkaneel

1 tl mosterdzaad

2 groene chilipepers, fijngehakt

Snuf kerriepoeder

200 ml yoghurt

*Verhit een eetlepel olie in een pan. Smoor de ui op laag vuur 8-10 minuten. Pureer gember en knoflook in de vijzel of keukenmachine en smoor dit mengsel 2 minuten mee met de ui. Voeg komijnzaad, kurkuma, kerrie- en chilipoeder toe en laat 1 minuut mee smoren. Schep de pompoen erdoor, zodat deze goed met het kruidenmengsel bedekt is. Giet dan de kokosmelk erover en stoof de curry 15 minuten.

*Zet intussen de rijst op en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de kaneel meekoken met de rijst.

*Verhit 1 eetlepel olie in een kleine koekenpan en doe mosterdzaadjes en groene chilipeper erbij. Voeg een snuf kerrie toe en bak 30 seconden tot de zaadjes openspringen. Meng dit met de yoghurt door de curry en verwarm nog een paar minuten. Serveer met de kaneelrijst.