Masterclass Cakes mét recept

Masterclass Cakes mét recept

Masterclass Cakes mét recept

Het toeval wilde dat Rutger en ik tegelijkertijd bij dezelfde fotograaf ons nieuwe boek fotografeerden. We wisselden elkaar zo’n beetje af. Vaak was ik de dag na Rutger aan de beurt en dat was bepaald geen straf. Wij begonnen de fotografie dag met koffie én de restanten cake die Rutger de dag ervoor had gefotografeerd. Omdat ik -waar het eten betreft- slecht kan kiezen, koos ik van alles een klein stukje. Zodoende heb ik al veel geproefd uit Masterclass Cakes van Rutger van den Broek (Carerra Culinair, 16.99 euro).

En alles wat ik proefde smaakte heerlijk: carrotcake, toffeecake, stroopwafeltulband, pistachecake met suikerstroop waren enkele van de door mij geproefde soorten.

Cake, zo zegt Rutger in zijn voorwoord, was een van de eerste dingen die hij als kind met zijn moeder bakte. Elke week ging er wel een klassieke vanillecake de oven in. Precies zoals dat bij ons thuis ook ging.

Cake bakken heeft iets knus, iets huiselijks. Ik heb graag cake in huis, een plakje smaakt altijd. Cake bakken is ‘heel makkelijk’ om te doen stelt Rutger. Mits je een paar ‘cakeregels’ in acht neemt.

In dit boek kloppen de recepten als een bus en wordt alles op Rutger’s uiterst precieze en deskundige, bemoedigende wijze uitgelegd. Voorafgaand aan het bakken krijg je informatie en tips over alles wat je moet weten over het bakken van cakes: van oventemperatuur, mengen, kloppen en spatelen, bakvormen, beslag en bakken tot aan decoreren aan toe. Een échte masterclass dus.

In hoofdstukken: Tijdloos en traditioneel, Fris en fruitig en Warm en winters komen er 40 cakes voorbij. Ik noem: olijfoliecake met mandarijn, bitterkoekjescake, amandelcake met blauwe bessen Battenberg cake (een met marsepein omhulde dambord cake) of kersencake met lavendel-mascarpone. Allemaal even mooi gestyled en op de foto gezet door Saskia Lelieveld en Alexandra Hereijgers.

Uit Fris en fruitig bakte ik de Yoghurt-stracciatellacake met sinaasappel. Lekker smeuïg door het gebruik van Griekse yoghurt. Ik mag het recept met je delen

Yoghurt-stracciatellacake met sinaasappel

Voor 10-15 plakken

175 gram witte basterdsuiker

3 eieren

1 sinaasappel, rasp

¼ tl zout

175 gram Griekse yoghurt

100 gram boter, gesmolten

200 gram bloem

1 ½ tl bakpoeder

100 gram pure chocolade, fijngehakt

*Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm van 25 cm in met boter en bekleed de vorm en twee zijkanten met bakpapier.

*Doe de witte basterdsuiker, eieren, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop deze in enkele minuten romig. Klop hier de yoghurt door en voeg vervolgens de gesmolten boter toe.

*Spatel de bloem en de bakpoeder door het mengsel en roer er tenslotte de gehakte stukjes chocolade door. *Doe het cakebeslag in de bakvorm en bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar.

*Laat de cake afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit d vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.