Bakken met bonen + recept voor zadenbrood

Bakken met bonen + recept voor zadenbrood

Bakken met bonen + recept voor zadenbrood

Wat ontstellend leuk om een mede-bonen-fanaat tegen te komen. Lina Wallentinson schreef Bakken met bonen, 44 zoete & hartige bakrecepten voor taart, brood, koek, pizza, cake en brownies. (Uitgeverij Becht 19.99 euro).

Lina heeft ontdekt hoe goed je met peulvruchten kunt bakken: ze voegen naast voedingstoffen ook textuur en smaak toe. Haar tip: je moet het niet vooraf zeggen als je mensen iets laat proeven dat er peulvruchten inzitten. Dat zeg je pas als ze ervan geproefd hebben.

Overigens gebruikt Lina het woord peulvruchten niet: bonen, erwten en linzen vindt ze veel beter klinken. Omdat het boek oorspronkelijk in het Zweeds is verschenen ging ik eens kijken hoe peulvruchten in het Zweeds genoemd worden: baljväxter. Ik geef toe in het Nederlands klinkt het beter.

Lina laat zien hoe je met linzen, bonen en erwten heerlijk kunt bakken: van knäckebröd tot granola, brood. Pizza, quiche & pannenkoeken, cake, taart, koekjes & repen.

Enthousiast geworden ging ik uiteraard meteen aan de slag. Ik bakte het zadenbrood met bonen en karwijzaad: een heerlijk, vullend en smakelijk brood met mungbonen. Het kleine groene boontje wat men allemaal – in ontkiemde vorm- kent als taugé. Ook bakte ik koekjes van pindakaas en kikkererwt en staat er nog veel meer uit dit boek op mijn verlang-kook-lijstje: amandelcake met bessen, tahinkoekjes met gember, blauwe bessen repen met kaneel en kardemom, focaccia met rozemarijn en olijven. Veel van de recepten zijn door het slimme gebruik van peulvruchten glutenvrij. In de recepten wordt veel gebruik gemaakt van fiber husk. Dat wordt nergens nader verklaard maar zijn de inmiddels goed verkrijgbare (in supermarkt en natuurvoedingswinkel) psylliumvezels ook wel vlozaad genoemd.

Ik deel het recept van het zadenbood met je, dan word je vast net zo enthousiast als ik over dit erg leuke boek!

Zadenbrood met bonen en karwijzaad

Begin de avond van tevoren

90 gram gedroogde mungbonen

1 el karwijzaad

120 gr zonnebloempitten

95 gr lijnzaad

60 gr amandelen

70 gr havermout

2 el chiazaad

3 el fiber husk (psylliumvezels)

2 tl zout (ik nam er 1)

300 ml koud water

1 el honing

3 el olijfolie

*Spoel de mungbonen en laat ze een nacht of minsten 12 uur weken.

*Giet de bonen af, spoel ze en laat ze goed uitlekken.

*Doe het karwijzaad in een vijzel en stamp het grof.

*Meng alle droge ingrediënten in een kom. Meng er vervolgens de mungbonen doorheen.

*Meng het water met de honing en olie en giet dit bij het zadenmengsel.

*Roer tot een deeg dat vrij dik is. Doe het deeg in een met bakpapier beklede cake- of broodvorm. Laat het brood ongeveer 3 uur rusten bij kamertemperatuur.

*Verwarm de oven voor tot 175 graden. Bak het brood in ongeveer 1 uur in het midden van de oven. Laat het 15 minuten afkoelen voor je het uit de vorm haalt.

*Laat het brood volledig afkoelen voor je het gaat snijden.