Chilipeper, van kweken tot kokkerellen

Chilipeper, van kweken tot kokkerellen

Chilipeper, van kweken tot kokkerellen

 

Chilipeper heb ik altijd wel in huis, vaak in allerlei vormen: vers, verschrompeld (want vergeten of doordat hij ergens achter is gevallen) en potjes met gedroogde pepertjes, chilivlokken en verschillende soorten Jalapeno: in een potje op zuur (zálig in een wrap met kaas en dan gegrild) en als verschillende Mexicaanse, Portugese of Oosterse sausen in potjes of blik. Want echt bijna alles knapt op van een likje sambal, een kneepje Siracha of chipotlesaus.

Van peper houden kan leiden tot een passie, wereldwijd zijn er dan ook ‘chiliheads’ die onderling contact hebben en zaadjes uitwisselen.

In Chilipeper van kweken tot kokkerellen Mark Wilcox (uitgeverij Becht 19.99 euro) vind je heel veel informatie over het zelf kweken, wat heet is (en hoe heet) en of dat gevaarlijk kan zijn. (antwoord ja, in extreme gevallen waarbij iemand al hartfalen of ernstige astma heeft). Over de Scoville schaal, een maat om de hitte van de peper mee aan te duiden en welke pepers de heetste zijn. Wonderlijk genoeg komt daar om de zoveel tijd toch altijd weer een nieuwe soort bij die nóg heter is. Waarom je van peper eten gelukkig wordt: dat komt door de endorfinen die je aanmaakt tijdens het eten van peper.

Pepers kun je goed zelf kweken. Niet in de volle grond, daar is ons klimaat niet geschikt voor. Maar in een bloempot op de vensterbank of in een kleine kas lukt het uitstekend. Hoe je dat doet, wordt heel goed, aanstekelijk én duidelijk uitgelegd.

Wat fijn is zijn de foto’s en beschrijvingen die bij elke peper volgen. Zo herken je in de supermarkt het verschil tussen een Madama Jeanette, een Numex Suave Orange of een Scotch Bonnet. (echt die lijken op elkaar)

Wat je met alle pepers kunt maken daar krijg je in het laatste deel recepten van. Zoals het drogen, roken (Chipotle!) fermenteren en inleggen. Denk aan sambal, kimchi, chili con carne en gerookte hot sauce.

Chilipeper is zo’n boek dat je in je kast moet hebben als je van peper houdt en wie doet dat niet?

Ik ga eens een bloempot opzoeken, de beste tijd van zaaien ligt in maart, maar begin mei zal ook nog wel kunnen.