Green Yourself + recept

Green Yourself + recept

Green Yourself + recept

Tijdens de culiperslunch ontmoette ik de uiterst enthousiaste Brenda Bas. In het kort vertelde ze me over haar ervaring met de kracht van verse en natuurlijke voeding. Wat in 2009 begon met de aanleg van een moestuin werd al snel een passie. Voor gezonde en energie gevende voeding uit de natuur die ze klaarmaakt met behulp van een hogesnelheidsblender. Als ik een bekertje van de zojuist gemaakte groene smoothie proef, ben ik verrast door het uiterst snelle, gladde en romige resultaat. Beslist anders dan de smoothie die ik maak met behulp van mijn krachtige keukenmachine: daarbij blijft het toch altijd korrelig en moet ik kauwen.

Op een groene beurs (waar Brenda aanvankelijk een beetje lacherig rondliep) zag ze een demonstratie met de hogesnelheidsblender, proefde ze een smoothie hiermee klaargemaakt én werd ze enthousiast voor dit apparaat. Een hoge snelheidsblender is door de sterke motor (2 pk) in staat om snel en gemakkelijk verse plantaardige producten te verwerken tot smoothies, warme soepen, pesto’s, spreads, notenmelk en ijs. Met behoud van alle voedingstoffen en vezels. Door de krachtige motor kan deze net even meer dan een gewone blender: het wordt fijner en ook zaden en noten kun je er met gemak tot meel in vermalen. Maar nog meer bijzonder vind ik de soepfunctie op de blender: hij kan in 8 minuten een soep maken van verse ingrediënten en deze tot 80 graden verwarmen. Hierdoor blijven voedingsstoffen behouden en ben je snel klaar.

Om de kracht van groene voeding te illustreren en mensen op weg te helpen naar een meer groene manier van eten organiseert zij Green Yourself workshops en schreef ze een kookboek: Green Yourself, 85 recepten uit de natuur met de hogesnelheidsblender. Brenda Bas. (Fontaine Uitgevers, 27.00 euro)

In het boek wordt behalve veel uitleg (waarom groenten en fruit goed zijn voor je zuur-basen huishouding, erg interessant en aannemelijk) ook fijne maakbare receptuur gegeven. Verdeeld in hoofdstukken als smoothies, boosters en bowls, soepen -warm & koud, sauzen, snacks, dips & spreads, salades & dressings, zuivelvrije melk & room, favoriete baksels, ijs & desserts en kids first. De recepten zijn o.a. een herfstige pompoenbowl, carbonara saus van avocado, speculatte, walnootpaté met salie en tomaat of courgettecake met crumble.

 Kun je dit boek gebruiken zonder hogesnelheidsblender?

Hoewel het boek natuurlijk voor en met dit apparaat ontwikkeld is, kan dat natuurlijk wel. Het resultaat zal met een keukenmachine of gewone blender iets anders maar evengoed zeer smakelijk zijn.

Normaal gesproken ben ik beslist niet iemand die bij alles wat me leuk lijkt meteen tot aankoop overgaat. Maar mede door wat ik proefde, Brenda’s enthousiaste verhaal, haar leeftijd (Brenda is niet zo’n piepjong huppelmeisje wat haar voor mij juist extra geloofwaardig maakt) en haar boek waarin een helder, duidelijk verhaal wordt verteld ging ik over tot de aankoop van een hogesnelheidsblender. En sindsdien blend ik erop los. 

Ik deel het recept van de Sweet & easy green smoothie met je.

Voor 1 liter

2 handjes spinazie (ca 100 gram)

¼ ananas, incl. harde kern, geschild en grove stukken of 200 gram bevroren ananas

1 banaan, gepeld, in grove stukken

½ limoen, reepje schil 2-3 cm + het sap

500 ml (bron) water

*Doe eerst de spinazie in de blenderkan en voeg daarna de overige ingrediënten toe.

*Blend 30-60 seconden op hoog vermogen tot een mooie gladde smoothie.