Plantaardig pittig: tabasco

Plantaardig pittig: tabasco

Plantaardig pittig: tabasco

 

Wie kent hem niet? Je hebt hem misschien wel in de kast staan: het kleine flesje Tabasco, dat je als je ergens een tomatensap besteld er bijna standaard bij krijgt. Ik ben er dol op, met een paar drupjes geef je gerechten, soepen en sauzen snel wat pit.

Wat ik niet wist is dat er uitsluitend gemalen pepers, zeezout en gedistilleerde azijn in zit. Geen conserveringsmiddel, geen smaakstoffen geen kleurstof. Het productieproces van een flesje neemt liefst vijf jaar in beslag. En elk flesje bevat 720 druppeltjes saus. Tabasco is echt zo’n product dat een wereldwijde bekendheid geniet in 195 landen en gebieden wordt het verkocht en de etiketten verschijnen in liefst 25 talen en dialecten. Sinds kort zijn er naast de ‘gewone’ soort een aantal smaakvariaties bijgekomen: een (zoet)gerookte Chipotle, een mildere groene Jalapeno, een hetere Habanero en milde knoflook-peper variant.

Ik kreeg ze toegestuurd en ik ben verrast. Met de Chipotle variant kun je bijvoorbeeld vlees marineren of groenten inkwasten voordat je ze gaat grillen en de Jalepeno at ik bij een tosti.

Er blijkt veel meer mogelijk met Tabasco dan enkel een tomatensap of soep oppeppen, zeker met alle nieuwe smaken. En dat is pittig nieuws. (Ze zijn bij elke grotere supermarkt verkrijgbaar)