We (hartje) love groente! + soeprecept

We (hartje) love groente! + soeprecept

We (hartje) love groente! + soeprecept

Kinderen houden in de regel niet van groenten. Dat is vaak een fase waar ze overheen groeien als ouders maar lang genoeg wachten. Er zijn echter ook volwassenen die niet van groenten houden. Dat is een iets ander verhaal: waarschijnlijk hebben ze het nog nooit écht lekker klaargemaakt gegeten.

Voor hen -en al die anderen die wel van groenten houden maar wel wat inspiratie kunnen gebruiken - is er hoop! En wel in Janneke Vreugdenhil haar laatste boek: We (hartje) love groente, kookboek voor groentegekken (en voor iedereen die dat wil worden). Janneke Vreugdenhil (uitgeverij Podium 27.50 euro)

Behalve dat groenten goed voor je zijn (het G woord gezond is door Janneke verboden) zijn ze vooral lekker! En met lekker trek je mensen wél over de streep om meer en vaker groenten te gaan eten.

Vegetarisch eten of vleesminderen is een hot item. We moeten om onze planeet te behouden naar een meer plantaardige manier van eten en groenten spelen hierbij de hoofdrol. Dat dit boek geheel vegetarisch is, lijkt dan ook niet meer dan logisch.

Ik ben fan van Janneke Vreugdenhil, haar prettige manier van schrijven én haar recepten. Nuchter, no nonsense en heel duidelijk. Ook beslist niet moeilijk om te maken, maar wel altijd lekker. Eerder schreef zij o.a. het succesvolle I (Hartje) love groente, Solofood en Altijd feest.

We hartje groente, is wederom zo’n boek dat je vaak zult gebruiken. Omdat er zulke lekkere inspirerende recepten instaan. Liefst 120. Vanaf dat ik het boek heb, ben ik er uit gaan koken. Omdat het me inspireert en omdat het van groenten uitgaat die ik goed kan verkrijgen of al in huis heb. Ik maakte al de venkel-courgettesoep met yoghurt, dille en pijnboompitten, de geroosterde bospeen met tahin-misodressing, de stevige salade van zilvervliesrijst, aubergine en champignons, ik bakte de kikkererwt amandelkoekjes en kocht rabarber voor de rabarbercurd voor op je boterham. Het is allemaal net even anders en erg lekker.

In verschillende hoofdstukken komen voorgerechten, soepen, snelle maaltijden, restjesdagen, salades , ontbijt, brunchen en lunches voorbij evenals borrelvoer en snoepgroenten. Om je een idee te geven van de receptuur: polenta van verse mais, Marokkaanse aardappelomelet met tomatenmoes, groene smoothies, courgette oude kaas muffins, rode kaviaar, paprika-feta walnotenspread of sorbet van bietjes, bloedsinaasappel en campari.

Ik (hartje) love inmiddels We (hartje) love groente!

Het recept van de venkel-courgettesoep met yoghurt, dille en pijnboompitten deel ik met je!

Venkel-courgettesoep met yoghurt, dille en pijnboompitten.

Dit is een behoorlijk dikke soep die lekker vult en verwarmt. Je kunt hem glad of minder glad pureren, of wat extra bouillon toevoegen.

De combinatie van de soep met de friszure yoghurt en de knapperige pijnboompitten is erg lekker.

Voor 4 personen

Olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 dunne prei, in ringen

2 tenen knoflook, fijngesneden

1 klein bosje dille

1 courgette, in stukken

1 flinke venkelknol, in stukken

1-1.2 liter groentebouillon

50 gr pijnboompitten

150-200 ml Turkse of Griekse yoghurt

*Schenk een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de ui en prei 10 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit een half minuutje mee.

*Hak de stelen van de dille grof en snij het loof fijn. Voeg courgette, venkel, dillestelen en 1 liter bouillon toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt zachtjes 25 minuten pruttelen.

*Zet een staafmixer in de pan soep en pureer hem grof of juist wat gladder. Proef en maak hem op smaak met zout en peper. Rooster de pijnboompitten eventjes in een droge koekenpan. Serveer de soep in kommen of diepe borden, met een schep yoghurt, een greepje pijnboompitten en dille. Druppel er tot slot nog wat olijfolie over.