zelf limonade maken

zelf limonade maken

 

Hippe limonade! Maak je zelf

Opeens is het terug van weggeweest: limonade. Zo vernam ik dat de ouderwetse ranja weer te koop is en stond er vorige week een artikel over limonade in de weekendbijlage van Het Parool. We gaan weer meer frisdrank drinken, maar dan niet de geijkte cola of sinas maar spannende ambachtelijk bereide smaken.

Het boek Limonade, meer dan 50 eenvoudige en originele recepten van Marta Majewska (Davidsfonds Uitgeverij €19.99) sluit hier perfect op aan. De uit Polen afkomstige en in België woonachtige Marta is het verwerken van fruit van eigen oogst met de paplepel ingegoten. Al in haar jonge jaren hielp zij met het schoonmaken van het fruit, dat haar vader tot jam en limonade verwerkte.

In Limonade worden eerst een aantal basissiropen gegeven. Deze siropen, gemaakt met rietsuiker, honing, agave of zoetstof, hebben allemaal dezelfde zoetkracht en zijn een equivalent van suiker. Gewone witte suiker gebruikt Marta liever niet. Ook geeft zij basissiroop die je van kruiden maakt. Vanuit deze basis gaat zij verder en geeft ze leuke, originele en verrassende limonaderecepten, waarbij je een direct drinkbare frisdrank krijgt  die je dus in tegensteling tot siroop niet meer hoeft aan te lengen. Ik noem: mango-kokonade, limonade van blauwe bessen en munt, vijgenlimonade en lavendellimonade. Ook staan er veel verfrissende ijsthee recepten en infused water recepten in. Dat is water met een smaakje. Leuk verfrissend en verrassend boek, ideaal voor warme zomers.

Ik maak muntsiroop, omdat ik een enorme liefde voor munt heb en ik heb een grote bos in huis.

Ik geef je het recept:

Voor +/- 300 ml

300 ml water

Zoetstof zoals sucralose of stevia (een equivalent van 200 gr suiker) (of neem gewoon 200 gram suiker)

20 gr verse muntblaadjes

*Was de munt en snipper fijn. Doe de munt in een kom.

*Breng het water aan de kook en voeg de zoetstof toe, roer totdat deze volledig opgelost is.

*Giet de hete siroop over de munt en laat afgedekt met een deksel afkoelen.

*Zeef de siroop en doe over in een glazen fles.

In de koelkast 2 weken houdbaar.

=dit kun je op dezelfde wijze ook doen met rozemarijn, tijm en basilicum.