Het makkelijke bakboek is makkelijk! Met recept voor supersnelle rozijnenbroodjes.

Het makkelijke bakboek is makkelijk! Met recept voor supersnelle rozijnenbroodjes.

Het makkelijke bakboek is makkelijk!

Het makkelijke bakboek, 100 recepten: simpel, snel & stap voor stap (Rutger van den Broek, Uitgeverij Carrera Culinair 22,50 euro) Is het zevende bakboek op rij van Rutger van den Broek ook bekend als Rutger Bakt. Ik ben fan van Rutger; zijn recepten kloppen en daarnaast is hij een aardig en bescheiden mens gebleven.

Het komt niet vaak voor dat ik een kookboek doorblader en bij élk recept denk: dit lust ik. Bij het makkelijke bakboek denk ik dat bij elk recept. Makkelijk is hier echt op zijn plaats: je hebt weinig ingrediënten nodig, de ingrediënten zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en vereisen geen dure keukenapparatuur. Een kom, mixer, steelpan, wat bakvormen en een oven volstaan.

Na de basis zoals oventemperatuur, baktijden, plaats in de oven, lepelmaten en afwegen en de basisproducten gaan we bakken. Hoofdstukken als Bakplaat: kaneelkoeken met pecannoten, anijskoekjes met vijgenjam of chocoladesalami, Cakeblik: olijfoliecake met tijm en citroen, theebrood met rozijnen en abrikozen, Springvorm: shortbread met venkelzaad en sinaasappel, amandel-chocoladetaart, romige aardbeientaart of cheesecake met lemoncurd Vierkante vorm: cake met zomerfruit, kokoskoek met limoen, blondies met pecannoten Cupcakevorm: blauwe bessen-cheesecakejes, aardbeienschelpen, amandelcakejes met bramen Ovenschaal: kokoscrumble met mango en ananas, citroentiramisu, bananen in folie Bakjes en schaaltjes: sticky-toffeepotjes, kaneelcheesecake met gebakken peren wordt besloten met Koekenpan: wentelteefjes van rozijnenbrood met compote, drie in de pan met appel en rozijnen of flensjes met banaan en chocoladesaus.

Alles fraai in beeld gebracht en gestyled door Saskia Lelieveld en Alexandra Hereijgers.

Omdat ik voor de rozijnenbroodjes alles in huis had, het zondag is(was) en ik altijd wel een rozijnenbolletje lust bakte ik als eerste deze bolletjes. Voor ik het wist stonden ze in de oven en al snel op tafel. Rutger geeft wat hij belooft: met dit boek is het makkelijk (en heerlijk) bakken

Ik deel het recept met je!

Rozijnenbroodjes

 

Doordat er in deze broodjes baking soda wordt gebruikt in plaats van gist zijn ze razendsnel klaar! Van begin tot eind kun je in een klein half uur warme rozijnenbroodjes op tafel zetten!

Voor 8 broodjes

400 gr bloem

1 ¼ tl baking soda

1 tl zout

300 ml karnemelk

1 ei

Rasp van ½ citroen

200 gram donkere rozijnen

Verder nodig:

Bloem voor het werkblad

1 ei, losgeklopt

*Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Doe de bloem, baking soda, het zout, de karnemelk, het ei en de citroenrasp in een kom en meng dit met een stevige lepel of handmixer met deeghaken tot een samenhangend geheel. Dit deeg blijft plakkerig, dus is het handig om een deegkrabber te gebruiken. In tegenstelling tot normaal brooddeeg mag dit deeg niet lang gekneed worden – gemengd is gemengd.

*Meng de rozijnen door het deeg en verdeel het deeg op een bebloemd werkblad in acht gelijke delen. Maak van elk stuk een bolletje, leg deze op de bakplaat en druk het iets plat. Bestrijk de broodjes met losgeklot ei en snijd met een scherp mes van ongeveer 1 centimeter diep in de broodjes.

*Bak de broodjes in 18-23 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen in een schone theedoek om te voorkomen dat de broodjes hard worden. Eet de broodjes zo vers mogelijk.

TIP: erg lekker met roomboter en/ of oude kaas.