Ei, lekker veelzijdig! met recept

Ei, lekker veelzijdig! met recept

Ei, lekker en veelzijdig *met recept*

Op de vraag waarop niemand tot heden hét antwoord heeft gegeven: “Wat was nu er eerder de kip of het ei?”, geeft Ei de beste recepten, van Blanche Vaughan. (Karakter Uitgevers €24.99) geen antwoord. Wél vertelt het hoe je het veelzijdige wonder dat een ei is, zo lekker mogelijk kunt verwerken. Nog voordat je het boek openslaat word je al getroffen door de originele en simpele vormgeving: een ei dat uitgesneden is in de kaft. Perfect gekozen om de eenvoud en het wonderlijke van eieren weer te geven.

Het boek begint met de (onmisbare) basis; hoe kook je een perfect zacht of wat harder ei, hoe krijg je het best gepocheerde ei, een gebakken- of roerei of een simpele omelet? Ook verse pasta met ei, waarbij ook alternatieven voor tarwe gegeven worden, wordt in woord en beeld uitgelegd. Daarnaast komen technieken aan bod waarbij het ei een hulpmiddel is. Bijvoorbeeld het klaren van bouillon, waarbij dankzij eiwit een troebele bouillon in een heldere vloeistof verandert. Na deze basis duiken we luilekkerland in: met custard (die echt zoveel lekkerder is als je hem zelf maakt) en banketbakkersroom (voor mij het lekkerste deel van een tompouce).

Daarna krijgen we allemaal recepten voor ontbijt, lunch, theetijd, avondeten, toetjes, sauzen en drankjes. Uit al die recepten blijkt de enorme en heerlijke veelzijdigheid van eieren, want veel van die gerechten kennen we natuurlijk allemaal. In Ei komen vooral veel leuke variaties van al die bekende gerechten voor. Zoals zigeunertoast een variatie op het vertrouwde wentelteefje, Schotch eggs met Thaise specerijen, kaassoufflé die niet al te veel rijst, Toad in the hole of eierpunch. Dat laatste is een leuk receptje om door te geven. Weinig moeite en lekker fris op een nazomerse avond.

Recept voor eierpunch

Voor 4 personen

3 eieren gesplitst

30 gram suiker

2 el alcohol, (bourbon, brandewijn of rum)

100 ml slagroom

Ijsklontjes

Nootmuskaat

*Klop de dooiers en suiker dik en romig in een kom. Voeg al kloppend de alcohol toe.

*Zet het mengsel minstens 30 minuten in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.

*Klop vlak voor het serveren de slagroom tot stijve pieken. Roer een schep van de eiwitten door het mengsel en spatel dan de resterende eiwitten erdoor.

*Vul 4 glazen met flink wat ijs en giet het mengsel erover. Rasp de nootmuskaat erover en serveer de glazen direct.