uit de oven

uit de oven

Uit de oven

De oven is één van de fijnste keukenhulpen die er is. Je snijdt, roert of mengt wat, zet het in de oven en terwijl je iets anders doet transformeert het tot een heerlijk gerecht. Alleen door warmte en tijd! Wonderbaarlijk.

Het is dus niet verwonderlijk dat er met regelmaat kookboeken die de Oven als onderwerp hebben verschijnen. Uit de oven 100 gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken van Diana Henry (Kosmos Uitgevers, 24,99) is een boek waar de oven centraal staat.

‘Ik vind de ovendeur dichtdoen en een theedoek over mijn schouder gooien een van de bevredigendste gebaren in de keuken.’ Zegt Henry in haar inleiding. Ik kan dat beamen. Eerder schreef zij de Gouden kip en Simpel. Diana Henry haar recepten zijn net even anders dan het alledaagse. Hoog op smaak en vol structuren en kleur. Haar laurierkip uit de Gouden kip is een van mijn favoriete bereidingen om kip te maken.

In dit boek geeft ze recepten voor simpele maaltijden zoals saucijsjes, koteletten, visfilets en dergelijke. Ohh denk je dan….simpel. Maar gebraden saucijsjes, appels & bramen met mosterd en ahornsiroop is niet moeilijk om te maken, prachtig om te zien en allesbehalve simpel in de zin van alledaags. Het kleurenspel is prachtig.

Dat ze dol is op kip en dan vooral de dijtjes van die kip blijkt uit een heel hoofdstuk waarin kippendij de hoofdrol speelt. Zoals kip met miso, zoete aardappels en lente ui. Er zijn twee hoofdstukken met groenten in de hoofdrol een voor de voorjaars- en zomergroenten en een voor de najaars- en wintergroenten. Zoals geroosterde najaarsgroenten met walnoten-miso saus. Of geroosterde paarse spruitbroccoli met room en parmezaan. Dat ook granen en peulvruchten zich uitstekend in de oven laten bereiden bewijst het hoofdstuk dat aan hen is gewijd. En het zoete besluit is ook niet mis: met cassis & laurier gebakken peren & bramen of chocoladetaart met rode wijn. Allemaal mooi gefotografeerd en fijn beschreven. Tussendoor geeft Henry je tips over stoven en braden, aardappelen in de oven bereiden of het versieren van groot vlees of vis.

Ik -als groot liefhebber van bonen- maakte de witte bonen & geroosterde tomaten met kappertjes, munt & een chilidressing. Heerlijk bijgerecht dat zowel warm als koud (de volgende dag) erg verrassend en lekker is.

Voor 2 personen of voor 4 als bijgerecht

Mespunt dijonmosterd

1 ½ el witte balsamico azijn

Zeezout en zwarte peper

7 el extra vergine olijfolie

½ tl chilivlokken

1 teen knoflook, geperst

1 blik cannelinibonen a 400 gram, afgespoeld en uitgelekt

500 gram kerstomaten aan de tak

Handvol munt of peterselie

1 ¼ el kappertjes afgespoeld en drooggedept

*Verwarm de oven voor op 190 graden.

*Maak een dressing door mosterd te mengen met basamico, zout en peper en er dan met een vork 5 el van de olie door te kloppen. Voeg chilivlokken en knoflook toe. Meng de helft hiervan met de bonen in een serveerschaal en laat ze weken.

*Doe de kerstomaatjes in een braadslee, besprenkel ze met de resterende 2 el olijfolie, bestrooi ze met zout en peper en rooster ze 15 minuten. Laat ze iets afkoelen.

*Scheur als je munt gebruikt de blaadjes, hak peterselie fijn. Meng een deel van de kruiden door de resterende dressing en voeg dit met de rest van de kruiden en de kappertjes aan de bonen toe.

*Leg de tomaten op de bonen, schenk alle braadsappen erover.

https://www.bol.com/nl/p/uit-de-oven/9200000115140458/?suggestionType=typedsearch&bltgh=kirrJAvASXZvvkKjTa1B9A.1_2.3.ProductImage