Bish Bash Bosh! + recept voor platbrood

Bish Bash Bosh! + recept voor platbrood

Bish Bash Bosh! + recept voor heerlijk platbrood

Lange tijd was vegetariër zijn voldoende om het milieu te sparen en dierenwelzijn te bevorderen. Er lijkt echter een verschuiving plaats te vinden naar een stapje verder: een geheel plantaardige manier van eten, beter bekend als vegan of veganistisch. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat altijd nogal wat vond. Tot ik me er wat meer in ging verdiepen. Wie net zoals ik dol is op kaas, slagroom en eieren houdt daarmee de vee-industrie op gang. (Voor zuivel en kaas moet een koe kalven, 51 % is stiertje en gaat meteen door naar de mesterij.) Wie milieu en dierenwelzijn serieus neemt kan dus eigenlijk niet om een deels of full-time vegan lifestyle heen.

Maar hoe maak je nou bepaalde gerechten lekker zonder kaas, eieren of room? Dat lees je in Bish Bash Bosh! Jouw favorieten, geheel plantaardig. Dit is het 2e boek van vegan auteurs Henry Firth & Ian Theasby (Fontaine Uitgevers, 27,00 euro). Hier laten ze in meer dan 140 simpele en smakelijke recepten zien hoe je een vegan variant van veel klassiekers klaarmaakt. En dat doen ze heel erg goed. In receptuur uit alle windstreken zoals Italiaans, Midden-Oosters, Indiaas en Aziatisch schotelen ze je worstenbroodjes, bloemcoli met kaas, nuevos rancheros, pizza Margaretha, curry Jalfrezi, faux gras, pulled nangka, Wild West wings, Griekse gyros, custard, auberginespek en zelfs smeltkaas voor. Kortom voor iedereen die wel plantaardig wil eten maar niet bepaalde klassiekers in zijn menu wil verliezen. Knap, écht heel knap doen ze dat. Met ingrediënten die je in de gemiddelde supermarkt kunt kopen. Dat is denk ik ook de verklaring dat ze in één keer(!) 4 boekcontracten kregen. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een boek uitgegeven te krijgen. Wie als nieuwkomer een boekcontract voor 4 titels  weet te krijgen is voor mij een soort wonder.

Henry Firth, contentmaker op het gebied van film & internet en Ian Theasby, marketeer met een achtergrond in de mode, keerden vleeseten 3 ½  jaar geleden de rug toe en gingen veganistisch eten: geheel zonder dierlijke producten dus ook geen ei, zuivel of honing. Sindsdien is er veel veranderd: ze runnen het grootste online vegan kanaal ter wereld met vele miljoenen views op ieder recept.

Ik bakte het platbrood uit dit boek. (wat zij hier roti noemen.) Normaal maak ik dat altijd met yoghurt in het deeg. Ik vind het een toprecept. De roti’s zijn een paar dagen later (bewaard in een theedoek) nog bijzonder smakelijk en knapperig -na kort opwarmen-.

Ik deel het recept met je.

Voor 8 roti’s

200 gram zelfrijzend bakmeel + extra voor het bestuiven

½ tl zout

1 el zonnebloemolie

100 ml water

Zonnebloemolie voor het bakken

*Doe het meel, zout en olie in en mengkom. Maak een kuiltje in het midden en schenk het water erin. Meng de ingrediënten met je handen en kneed tot je een gladde deegbal hebt. Dek de kom af met een stuk plastic folie en laat 20 minuten rusten.

*Haal daarna het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een balletje en met wat extra bloem uit tot een mooie, zo dun mogelijke cirkel.

*Verhit een tl olie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur tot er luchtbellen ontstaan. Keer en bak de andere kant ongeveer 1 minuut. Bak de andere roti’s op dezelfde manier.

TIP: bewaar ze onder een theedoek dan blijven ze lekker vers en zacht.