Heerlijke bananendosa’s uit The Curry Guy Veggie

Heerlijke bananendosa’s uit The Curry Guy Veggie

Heerlijke bananendosa’s uit The Curry Guy Veggie

De Indiase keuken is door zijn sublieme gebruik van kruiden en specerijen een van mijn favoriete. Door geloofsovertuiging of uit armoede eet een groot deel van de Indiase bevolking vegetarisch. Dat maakt dat de Indiase keuken veel en érg lekkere vegetarische gerechten kent.

Dan Toombs is een Amerikaan die in Engeland woont en sinds 2010 zijn enthousiasme voor de Indiase keuken deelt op zijn blog The Curry Guy. Hoewel Dan geen herleidbare Indiase roots heeft is het zijn favoriete keuken. Om de Indiase keuken waar hij verzot op is écht te leren kennen, at hij een jaar lang (2011) elke maaltijd (dus ook ontbijt en lunch) Indiase gerechten. Hij vroeg Indiase chef-koks naar hun recepten. Het resultaat is dat hij inmiddels écht verstand en kennis van de Indiase keuken heeft. Eerder verscheen The Curry Guy en The Curry Guy Easy van zijn hand. Uit beide boeken kook ik met enige regelmaat en altijd valt de kennis van en het gebalanceerde gebruik van kruiden op, wat heerlijke gerechten oplevert.

Nu is er The Curry Guy Veggie. Meer dan 100 vegetarische curry’s en andere gerechten uit de Indiase keuken. Dan Toombs (Good Cook, 20.95 euro). Dit boek staat vol heerlijke, kruidige vegetarische en vegan gerechten. Voorafgaand aan de receptuur krijg je basisrecepten onder andere van die heerlijke munt-koriandersaus die je vaak samen met papadum vooraf krijgt bij een Indiaas restaurant. Dan volgen hoofdstukken als hapjes en voorgerechten zoals luxe Bombaymix, pittige massala popcorn en massala papadums. Streetfood: samosa, aardappel spinazie-paneerburger, of een miniwrap met pronkbonen. In Curry’s korma met groenten, veel gerechten met -de mij zo geliefde- peulvrucht en paneer. De foto’s doen me het water in de mond lopen. Zo kleurig en kruidig. Ook de receptuur voor dosa’s: de heerlijke krokante pannenkoeken van o.a rijstmeel en de gestoomde rijstcake idli ontbreekt niet. Daarnaast komen barbecue gerechten, bijgerechten, brood en rijst uitgebreid aan bod. The Curry Guy Veggie is een heerlijk, kruidig vegetarisch kookboek!

Uit het hoofdstuk Desserts viel mijn oog op bananendosa’s: pannenkoeken gemaakt van (over) rijpe bananen en rijstmeel. Zonder ei, zonder zuivel. Alleen bananen en meel. En die waren zó lekker, krokant en net even anders dat ik het recept graag met je deel.

Ik at het overigens als ontbijt. En echt dat was een mooi begin van mijn dag.

Recept voor bananendosa’s

Dit is een van de eerste Indiase desserts die ik maakte toen ik met mijn blog begon. Mijn jongste dochter en ik maakten deze aan de lopende band. Het was ons moment samen en ik vond het heerlijk. Ze is nu een tiener en niet meer zo geïnteresseerd in bananendosa’s maken met haar vader. Maar soms maak ik ze nog en verras ik haar na het eten. Bananendosa’s zijn zo al lekker, maar ook heerlijk met kulfi of ijs.

VOORBEREIDING: 10 MINUTEN BEREIDING: 10 MINUTEN 5 bananen 250 g volkorenrijstmeel 50 g bloem 1 el suiker (meer of minder naar smaak) een snufje zout plantaardige olie, om in te vetten vloeibare honing.

Prak de bananen in een grote kom tot een dikke puree. Kinderen vinden dit superleuk om te doen! Zeef nu het rijstmeel en de bloem bij de bananenpuree en voeg de suiker en het zout toe. Meng alles door elkaar. Schenk ongeveer 150 ml water langzaam en al roerend met een houten lepel bij het banaanmengsel. Voeg niet meer water toe dan nodig om een glad maar door de banaan klonterig beslag te maken. Als je met een vork wat beslag uit de kom schept, moet het als het ware van de vork ploffen. Het is een vrij dik beslag. Wrijf een pan met antiaanbaklaag in met wat plantaardige olie en zet de pan op middelhoog vuur. Schep een lepel beslag in de hete pan, bak de bananendosa ongeveer 4 minuten, keer om en bak de andere kant 3 minuten. Pas op dat de pannenkoek niet verbrandt. Houd warm terwijl je de rest van de pannenkoeken bakt. Als je een grote pan hebt, kun je er natuurlijk een paar tegelijk bakken. Besprenkel naar smaak met vloeibare honing en serveer.